Mats Söderlund utreder trygghetssystemen för bild- och formskapare. Foto: Caroline Andersson.

Mats Söderlund utreder trygghetssystemen för bild- och formskapare

I höst kommer Svenska Tecknare tillsammans med KRO/KIF och Svenska Fotografers förbund släppa en ny rapport om trygghetssystemen för bild- och formskapare. Den 26 september träffar vi socialförsäkringsministern för att presentera en räcka förslag på hur systemen kan förändras. Rapporten tas fram av Mats Söderlund.

– Systemet kring SGI (sjukpenninggrundande inkomst) baseras på traditionell anställning där man får ungefär samma lön varje månad. Så ser inte vår verklighet som egenföretagare ut, och vi anser att man därför måste följa upp med en särskild utredning som tar höjd för vår inkomstbild och våra speciella förutsättningar, säger Karin Ahlin, ordförande i Svenska Tecknare.

Tillsammans med de andra bild- och formorganisationerna har Svenska Tecknare alltså tagit initiativ till en egen utredning, utöver den parlamentariska socialförsäkringsutredning som gjorts, som ska se över hur trygghetssystemen ska kunna fungera för att stärka de ekonomiska och sociala förutsättningarna för utövare inom bild- och formområdet där 8 av 10 är egenföretagare. När utredningen är klar ska vi tala om för regeringen hur systemen måste justeras. Utredare för bild- och formorganisationernas räkning är Mats Söderlund.

Mats Söderlund är tidigare ordförande i KLYS (de professionella kulturskaparnas samarbetsorganisation) samt i Författarförbundet och är en engagerad kulturpolitisk debattör. Han är verksam som poet och författare och kom i år ut med sin nionde diktsamling ”Årorna i Flocktjärn”.

– Det är fel att bild- och formkonstnärer får ut mindre än alla andra av välfärdssystemet. Jag har följt de här frågorna länge nu och ser att det finns lösningar på det problemet. Det handlar om rättvisa. Inget annat. Det finns många bra idéer, hoppas kunna visa att de både är genomförbara och nödvändiga. Socialförsäkringsutredningen har tagit ett steg i rätt riktning men försummat att sätta sig in i kulturskaparnas villkor. Det misstaget får regeringen ta och rätta till, säger Mats Söderlund, utredare.

Detta har hänt:
I mars 2015 presenterades den parlamentariska socialförsäkringsutredningens slutbetänkande som då gick ut på remiss till bla KLYS och bildorganisationerna.

I september 2016 lämnade KLYS in sitt yttrande i denna för bild- och formområdets yrkesgrupper viktiga utredning. Svenska Tecknare stod bakom detta yttrande men lämnade gemensamt med KRO/KIF (Konstnärernas Riksförbund/Konsthantverkare och Industriformgivare) och SFF (Svenska Fotografers förbund) in ett eget yttrande med viktiga kompletteringar som är avgörande för just yrkesgrupper på bild- och formområdet där ca 8 av 10 är egenföretagare.
 Till remissyttrandet från Svenska Tecknare, KRO/KIF och SFF förbund i sin helhet.

Svenska Tecknare välkomnar liksom KLYS utredningens huvudförslag, som kommer att öka möjligheterna för alla de kulturskapare som har tillfälliga och korta uppdrag och anställningar att kvalificera sig för ersättning men mer åtgärder krävs för öka tillgängligheten till de trygghetssystem som traditionellt anställda har.

Nedan listas länkar till tidigare publicerat i ämnet på Svenska Tecknares webb:

Fråga juristen: Dags att utreda socialförsäkringen

Socialförsäkringsutredning på remiss hos Svenska Tecknare

Svenska Tecknare pekar på avgörande åtgärder för ökad social trygghet för yrkesutövare på bild- och formområdet

Debatt: Krafttag för trygghet

Från Bokmässan 2015: Villkoren för kulturskapare

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.