Bild: Addstudio

Vill du vara med i mentorskapsprogrammet Konsten att delta – bild och form

Nu kan du som är illustratör, grafisk formgivare, fotograf eller konstnär anmäla dig till projektet Konsten att delta – bild och form för att medverka i det mentorskapsprogram projektetet är utformat som.

Konsten att delta – bild och form är ett projekt som syftar till att underlätta för utlandsfödda bild- och formskapare (nyanlända och de som varit en längre tid i landet) att komma in i och bli en del av det svenska bild och formbranschen, men också för att det regionala kulturlivet ska kunna ta del av de interkulturella nätverk och bild- och formskapare som sällan blir uppmärksammade. Kort och gott så fanns det ett behov av att skapa naturliga mötesplatser mellan kollegor. Under detta pilotprojekt fokuserar vi på Stockholm, Östergötland och Sörmland.

Konsten att delta: bild och form är uppbyggt som ett ”mentorskapsprogram” och drivs av KRO/KIF (Konstnärernas riksorganisation/Föreningen Svenska konsthantverkare och industriformgivare) i samarbete med Svenska Tecknare, Illustratörcentrum, Svenska Fotografers Förbund och KLYS (Konstnärliga och litterära yrkesutövares samarbetsnämnd) m.fl. Projektet finansieras genom Postkodlotteriets Kulturstiftelse.

Matchning

Aktiviteter i Konsten att delta – bild och form

 • Deltagare och Kollega/mentor väljer själva i vilken form och när de vill umgås. De kan träffas på en fika, en konstutställning, i ateljén enskilt eller i större grupp, beroende på vad som passar och intresserar dem bägge. På projektets Facebook sida kommer även finnas möjlighet att finna och lägga upp aktiviteter där man kan delta.
 • Projektet kommer att arrangera större regionala träffar för information och erfarenhetsutbyte mellan kollegor, institutioner och aktörer inom bild- och formområdet, i Stockholm, Norrköping och Eskilstuna.
 • I Norrköping och Stockholm kommer vi även kunna erbjuda små regelbundna träffar. Tid för detta meddelas senare

I flertalet studier lyfts det fram att kultursektorn är starkt segregerad. Vi vet att utlandsfödda bild och formskapare är en ofta förbisedd grupp. Konsten att delta: bild och form vill ändra på detta och bidra till ömsesidiga utbyten av kunskaper, nätverk och traditioner mellan människor med olika bakgrund. Projektet är en plattform för samverkan mellan bild och formskapare, institutioner, organisationer, föreningar m.fl. Projektet kommer att arrangera regionala träffar och mötesplatser för information och erfarenhetsutbyte mellan kollegor, institutioner och aktörer inom bild- och formområdet. Med projektet ges möjlighet för etablerade bild och formskapare att bli mentor/kollega för en person inom samma bransch och där igenom utöka sina nätverk.

Fyra grundstenar

Projektet bygger på frivillighet, ömsesidigt utbyte, samverkan och lyhördhet:

Frivillighet handlar om att båda parter som deltar gör det av egen fri vilja. Det rör sig inte om någon form av godmanskap, lotsverksamhet eller för att lära ut saker åt den nyanlände. Det handlar om att träffas som kollegor och ha utbyte av varandra och varandras erfarenheter. Både parter deltar på sin fritid för att man har intresse av att möta nya kollegor och nätverk.

Ömsesidigt utbyte syftar på att det inte enbart är den ena parten som ska få något ut av matchningen som görs. Det handlar inte om att den ene är lärare som lär ut något till den andre som enbart tar emot information. Tvärtom är meningen ett möte mellan kollegor där båda parter är villiga att lära sig av varandra. I ett initialt skede kan den nyanlände behöva veta mer om det svenska samhället och dess kultur, men syftet är ett utbyte på lika villkor.

Samverkan handlar om att kunna erbjuda både deltagare och kollegor/mentorer ett mervärde och breddat nätverk. Vi har därför etablerat samarbeten och samverkar med myndigheter, institutioner, organisationer både inom och utanför kultursektorn.

Lyhördhet syftar till att projektet bygger på lyhördhet och en flexibilitet efter deltagare och mentorers behov inom projektets ramar.

Har du frågor kan du kontakta projektledare Ola Öhlin på mail(link is external) eller telefon 073-642 78 59.

6 svar till “Vill du vara med i mentorskapsprogrammet Konsten att delta – bild och form”

 1. Anders Lindholm skriver:

  Låter jättespännande! Jag är absolut intresserad. Mina år som lärare i grafisk form och illustration, på Forsbergs, Beckmans, Berghs och Konstfack borde komma väl till pass! Jag vill gärna se om jag kan dela med mig och få nya impulser via detta projekt.
  mvh, Anders

 2. Jenny Gustafsson skriver:

  Vad roligt Anders! När du betsämt dig anmäl dig i formuläret så du kommer med i systemet. http://kro.se/konstenattdelta

 3. Rakhsha Razani skriver:

  Detta låter hur bra som helst, jag är intresserad men bor i Uppsala! Då får jag vänta väl tills projektet omfattar även min stad.
  mvh Rakhsha

 4. Ylva Magnusson skriver:

  Hej!
  Ja det låter intressant tycker jag. Flera år som lärare i grafisk form, webb samt som egen. Vill se vad jag kan bidra med.

  Vänligen
  Ylva

 5. Manu Sawhney skriver:

  Manu Sawhney

  Vill du vara med i mentorskapsprogrammet Konsten att delta – bild och form – Medlem

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.