Eva Månsson, verksamhetsledare KRO, Paul Westergren, verksamhetsledare SFF, Anki Almqvist, ordförande SFF, socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, Katarina Jönsson Norling, ordförande KRO, Mats Söderlund utredare, Tyra von Zweigbergk, vice ordförande ST och Lennart Eng tf verksamhetsledare ST. Foto: Pontus Björkman

Rapport om trygghetssystemen för bild- och formskapare är presenterad för regeringen

Brukar du sjukskriva dig när du är sjuk? För de flesta yrkesarbetande är frågan nästan obegriplig eftersom det finns ett självklart svar: ”Ja”. För frilansare, för våra yrkesgrupper, är det annorlunda. Vi sjukskriver oss knappast, vi vabbar inte, vi har sällan A-kassa.

Nu måste det bli ändring på det. En stor socialförsäkringsutredning har avslutats utan att leverera tydliga förslag på förbättringar för våra grupper. Därför har vi tillsammans med KRO och fotograferna tagit ett gemensamt initiativ för att påverka lagstiftningen så att den blir rättvis och rättssäker för oss också.

Du har säkert sett att vi anlitat Mats Söderlund för att göra en rapport om vår situation.

Gemensamt har vi jobbat fram en förslagslista på möjliga förbättringar.

Söndagen 25 sept. var vår debattartikel om saken i DN och dagen efter träffade vi socialförsäkringsminister Annika Strandhäll och sakkunniga på socialdepartementet.

Vid mötet med ministern överlämnades rapporten som också innehåller förslagslistan.

Intrycket från möte var att det finns en insikt hos regeringen om att systemet haltar och att våra synpunkter är relevanta. Ministern och hennes sakkunniga beskrev hur departementet arbetar med den stora utredningens resultat. Processen befinner sig i ett inledningsskede. Varje fråga och varje förändring kräver omsorgsfull beredning.

Ministern ansåg att det var vid rätt tillfälle att komma med förslag och inspel. Hon tyckte det var värdefullt att få vår rapport och att den tas in som ett underlag i arbetet där hon också vill ha en fortsatt dialog med oss.

Vår främsta förväntning på mötet med Annika Strandhäll var att klargöra att vi vill ha en fortsättning på socialförsäkringsutredningen som inbegriper våra gruppers speciella

Inkomst-och yrkessituation. Om den gestaltar sig i formen av en fortsatt dialog med oss och att våra förslag lyfts i departementets fortsatta arbete var mötet en framgång.

Vad som krävs framåt är att vi ytterligare skärper våra ansträngningar, att vi upprätthåller ett tryck både mot departementet och mot det politiska fältet så att kommande framtida förslag har ett brett parlamentariskt underlag och kan gå igenom i riksdagen.

Ett svar till “Rapport om trygghetssystemen för bild- och formskapare är presenterad för regeringen”

  1. Helena Hedström skriver:

    Jättebra initiativ!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.