Bild: Jens Ahlbom

Fakta för barn – ett tecknarseminarium i Eskilstuna den 30 november

Sista chansen att anmäla sig! BUG (Svenska Tecknares sektion: Bildberättande för barn och ung) planerar en seminariedag i Eskilstuna onsdagen 30 november, som ska handla om faktateckning för barnproduktioner. Välkomna!

Hur tänker en faktatecknare? Och hur kan faktateckningen påverka barnets uppfattning av omgivningen? BUG bjuder in till seminarium! Två föreläsare – Jens Ahlbom, illustratör, och Yvonne Eriksson, professor i Informationsdesign på Mälardalens Högskola – ger två utgångspunkter gällande faktateckning för barn och unga i varsin föreläsning + workshop. Programmet är öppet för medlemmar i Svenska tecknare och studenter på MDH utan kostnad.

Plats: Mälardalens Högskola, Smedjegatan 37, Eskilstuna.

(Ca 2 minuters promenad från Eskilstuna C)

Datum: Onsdag 30 november kl. 9.30 – 15

Planerade tider:

9.30 – 12: Jens Ahlboms föreläsning och workshop, inklusive kaffepaus

12 – 13: Uppehåll för lunch (tre restauranger finns inom gångavstånd från skolan)

13 – 15: Yvonne Erikssons föreläsning och workshop, inklusive kaffepaus

Man får blanda fakta och arkeologiska fynd med fantasi för att gestalta livet i svunna tider, säger Jens Ahlbom. Hans faktaboksproduktion innefattar både tekniska och historiska bildverk – redan 1986 kom del 2 i Barnens svenska historia (text: Sonja Hulth) som gjordes i serieform och handlar om det medeltida svenska samhället. Ett annat exempel är den prisbelönta Solgudens folk (text: Ulf Sindt) och Kungagubben (text: Börje Isakson), om Gustav Vasas tid. Ämnen som teknik och rymden återkommer bland annat i de välkända berättelserna om Mulle Meck (text: George Johansson) som finns både som böcker och dataspel.

Hur vi uppfattar och förstår omvärlden sker i interaktion mellan vad vi tror oss veta och det vi ser. Detta lyfts ofta fram av Yvonne Eriksson. Hon har under de senaste två decennierna bland annat ägnat sig åt forskning kring vad som påverkar hur vi förstår och uppfattar bilder i olika sammanhang. Exempel på ämnen för hennes forskning är bilderböcker för blinda barn, hur genus och etnicitet konstrueras i bilder som förekommer i läromedel och faktaböcker för barn, liksom hur föreställningar om normer och avvikelser från dessa repeteras i barns eget bildskapande.

Anmälan till bug@svenskatecknare.se senast den 23 november.

Hjärtligt välkomna att delta!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.