Svenska Tecknare åter i dialog med Aller Media om frilansavtalet

AGA-gruppen är åter i dialog med Aller Media om deras avtal med frilansare och kan efter ett första möte med förlaget se goda ambitioner hos förlaget att förbättra kommunikationen kring avtalet med dem avtalet berör MEN avtalet är detsamma som tidigare så Svenska Tecknare avråder fortfarande sina medlemmar att skriva på.

Tidigare i våras avslutades diskussionerna mellan AGA-gruppen (som bland annat utgörs av Svenska Tecknare, Svenska Fotografers Förbund, Journalistförbundet, Bildleverantörernas Förening, Frilans riks och Mälardalens frilansklubb) och Aller Media om förlagets kritiserade frilansavtal. Diskussionerna nådde inte hela vägen fram men mynnade bland annat ut i ett så kallat tolkningsprotokoll som innehåller bindande tolkningar av avtalets innehåll.

Fredagen den 14 oktober, hölls det första uppföljande mötet mellan AGA-gruppen och företrädare för Aller Media efter att avtalet sjösattes för ett drygt halvår sedan. Under mötet framgick bland annat att av de frilansare som Aller Media har skickat avtalet till, har 280 frilansare inte skrivit på det.

Vidare informerade Aller Media att de – utöver den frågelåda som de tillhandahåller avseende avtalet specifikt och som frilansare får mejluppgifter till i samband med underskrift av avtalet – håller på att ta fram en nordisk enhet som kommer att jobba med Aller Medias arkiv och alla typer av frågor som rör återanvändning. Enheten kommer att drivas inom Aller Media-koncernen och kommer bland annat att bestå av en svensk medarbetare som kommer att jobba med dessa frågor för Aller Medias del i Sverige.

Visserligen får dessa möjligheter till informationsinhämtning ses som positiva då de möjliggör för frilansare att påtala uppenbara felbedömningar av ersättningsnivåer och få dem korrigerade, i enlighet med vad som framgår av tolkningsprotokollet. Samtidigt kvarstår avtalet i sin tidigare utformning och Svenska Tecknare kan inte annat än fortsättningsvis avråda sina medlemmar från att skriva på Aller Medias avtal. Vid eventuella frågor, kontakta kansliet.

Läs om det bindande tolkningsprotokollet och tidigare information i ämnet här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.