Svenska Tecknare förtydligar Egmonts oskäliga avtal

Svenska Tecknare avråder liksom tidigare medlemmar att skriva på Egmonts avtal då förlaget vägrat att göra några som helst ändringar i sitt nya avtal med frilansar. Nu publicerar föreningen som utlovat avtalet med kommentarer för att göra det tydligare och belysa de konsekvenser som avtalet som det är utformat har.

Till avtalet med förtydligande kommentarer

Detta har hänt:
I mitten av oktober gick Svenska Tecknare – tillsammans med Svenska Fotografers Förbund, Svenska Journalistförbundet och Bildleverantörernas Förening (AGA-gruppen) – ut och avrådde sina medlemmar från att skriva på Egmonts avtal som i sin utformning liknar Bonnier Tidskrifters och Aller Medias oskäliga avtal, vilka föreningen informerat om och agerat kring tidigare.

Kort därefter träffade representanter från frilansorganisationerna företrädare för Egmont för att få förlaget att förbättra avtalet, som bland annat innebär att uppdragstagaren ger upp all upphovsrätt till Egmont på alla plattformar för att få fortsätta arbeta för förlaget.

Trots dessa förhandlingar vägrade Egmont att backa från kraven och Svenska Tecknare uppmanade sina medlemmar alltjämt att inte skriva under avtalet. Vidare utlovades att en kommenterad version av avtalet skulle publiceras för att underlätta tolkningen av det, vilket sker nu.

Tidigare inlägg om Egmontavtalet:

Egmont tänker inte betala ersättning vid återanvändning

Svenska Tecknare avråder sina medlemmar från att skriva på Egmonts nya avtal!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.