Frilansare reagerar på Bonnier Tidskrifters vinstfirande

I förra veckan lade Bonnier Tidskrifter ut en bild på Facebook där cheferna jublade över ett rekordår med ”superresultat” på 64 miljoner kronor. Starka reaktioner kom från illustratörer, journalister och fotografer som under samma år erbjudits undermåliga avtalsvillkor för frilansarbete. Svenska Tecknare avråder liksom tidigare från att skriva på.

Den 2 februari 2017 – dagen efter deadline för frilansavtalet – lade Svenska Tecknare genom fullmakt från 18 av föreningens medlemmar fram en förhandlingsframställan till Bonnier Tidskrifters VD Lars Dahmén. Fullmakten gällde Kamratposten. VD valde att avböja, med motiveringen att koncernen jobbar med ett ”modernt och gemensamt upphovsrättsavtal” och att de har ”en bra dialog” med frilansarna.

Svenska Tecknare tolererar naturligtvis inte att en modernisering av upphovsrätten ska kunna användas som förevändning för en urvattning av medlemmarnas villkor. Moderna avtalsvillkor ska innebära skäliga avtalsvillkor.

Om du har tankar och erfarenheter från avtalsmarknaden som du vill dela med Svenska Tecknare, tveka inte att höra av dig till oss.

Jubelbild på Bonnier Tidskrifters Facebooksida
Dagens media om reaktionerna från frilansare

Om Bonnier Tidskrifters frilansavtal

Förlagets frilansavtal hade som deadline för underskrift den 1 februari 2017. Avtalet innebär i stora drag en total rättighetsöverlåtelse av det material som levereras till uppdragsgivaren. Detta innebär att det material som du levererar till någon av Bonnier Tidskrifters tidningar får användas om och om igen av Bonnier Tidskrifter – på vilket sätt de vill – utan att du får någon ersättning för återanvändning.

Du har ingen rätt att använda materialet i något annat sammanhang och ges heller ingen insyn i hur ditt material återanvänds, vilket innebär att du som har rätt till IR (individuell reprografiersättning) fråntas möjligheten att ansöka om detta eftersom du inte vet om, och i så fall var, ditt material har återpublicerats.

Ett svar till “Frilansare reagerar på Bonnier Tidskrifters vinstfirande”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.