Frilansare reagerar på Bonnier Tidskrifters vinstfirande

I förra veckan lade Bonnier Tidskrifter ut en bild på Facebook där cheferna jublade över ett rekordår med ”superresultat” på 64 miljoner kronor. Starka reaktioner kom från illustratörer, journalister och fotografer som under samma år erbjudits undermåliga avtalsvillkor för frilansarbete. Svenska Tecknare avråder liksom tidigare från att skriva på.

Den 2 februari 2017 – dagen efter deadline för frilansavtalet – lade Svenska Tecknare genom fullmakt från 18 av föreningens medlemmar fram en förhandlingsframställan till Bonnier Tidskrifters VD Lars Dahmén. Fullmakten gällde Kamratposten. VD valde att avböja, med motiveringen att koncernen jobbar med ett ”modernt och gemensamt upphovsrättsavtal” och att de har ”en bra dialog” med frilansarna.

Svenska Tecknare tolererar naturligtvis inte att en modernisering av upphovsrätten ska kunna användas som förevändning för en urvattning av medlemmarnas villkor. Moderna avtalsvillkor ska innebära skäliga avtalsvillkor.

Om du har tankar och erfarenheter från avtalsmarknaden som du vill dela med Svenska Tecknare, tveka inte att höra av dig till oss.

Jubelbild på Bonnier Tidskrifters Facebooksida
Dagens media om reaktionerna från frilansare

Om Bonnier Tidskrifters frilansavtal

Förlagets frilansavtal hade som deadline för underskrift den 1 februari 2017. Avtalet innebär i stora drag en total rättighetsöverlåtelse av det material som levereras till uppdragsgivaren. Detta innebär att det material som du levererar till någon av Bonnier Tidskrifters tidningar får användas om och om igen av Bonnier Tidskrifter – på vilket sätt de vill – utan att du får någon ersättning för återanvändning.

Du har ingen rätt att använda materialet i något annat sammanhang och ges heller ingen insyn i hur ditt material återanvänds, vilket innebär att du som har rätt till IR (individuell reprografiersättning) fråntas möjligheten att ansöka om detta eftersom du inte vet om, och i så fall var, ditt material har återpublicerats.

2 svar till “Frilansare reagerar på Bonnier Tidskrifters vinstfirande”

  1. Julia Hegbom skriver:

    Jaha… jag har ju eget. Och säljer manuset till Ryssland/Japan /USA. Sund. Om de behandlar så illustratörer så behandlas likadant författare. Jag trodde att det går göra tecknade filmer här i Sverige. Sökte någon illustratör som kan måla sci fi eller manga här. Filmer som vinnar Oskar. Men vänta tills Bonniers chef kommer till jobb efter firande så småningom och svarar på mitt brev med manuset… Ha. Folk vill ha svensk variant av Star Wars, så ok. Har 20 böcker, 1 klart på svenska. Det är helt annat istoria utan svärdar (för säg mig med handen på hjärtat för vilken skull behöver en telekinetik svärdet? Och rymdfartyg exploderar inte vid varje skott (hur de annars överlever så att det finns piloter kvar? Inga kloner räcker till.) Dessutom så blev min manus mer logisk (rysk ingenjör ju från Moskva i botten som författare som dessutom studerade ekonomi och medicin i Sverige). Och den blev mer spännande. (Svårt att säga om svenska vuxna skulle gilla den men barn blev förtjusta, eftersom det är mer spännande när huvudpersonen är till hälften svensk till hälften utomjordisk. Jag är rädd att Sd anhängare kommer ogilla den (kanske). De som läste en rysk variant av manuset var också förtjusta. Eftersom det inte fanns någon ny sci fi författare i flera år här trodde jag att folk verkligen reagerar snabbt. Det kunde vara tecknade serier eller filmer. Men SF och Bonnier upptagna. Synd. Jag trodde Bonniers förstår faran som kommer för deras koncern när (märk väl ordval: när, inte om) Sd vinner val. Och faran finns i total frånvaro av subkultur för ungdomar. Vad ska man drömma om här? Pengar? Men de flesta ungdomar har inga pengar. Även om föräldrarna är rika. 65 mln i vinst har Bonnier firat? Hemskt lite om man genomför med omsättningen. När de sålde för närmre 1 mlrd Toca Boca. Det betyder att allt annat gick med förlust på 1 mlrd. Då manusförfattaren till Star Wars sålde rättigheter att göra leksaker till Disney för 4 mlrd USA $ bara i år. Räkna inte filmer där. De genererade vinster i flera mlrd USA $. Han kunde inte hitta den som ville göra film i flera år när han började. Roligt för de företag och människor som trodde på honom och var med i spelet från början. Jag trodde att Bonniers förlust av Astrid Lindgren till konkurrenter lärde bolaget att ha näsa för affärer men neeeeeej. Köksböcker och ”Man som heter Ove” säljer inte? Sund. Men tro mig, det är inte Jonas Fors fel att filmen inte fick Oskar. Den är såååååå tråkigt att se. Folk. Vad som händer med SF? Och med Ulrika Saxon som chef? Jag trodde att hon blir min chef på en och samma gång eftersom jag skickade manus till henne. Eller gillar hon inte sci fi eller tar det tid att läsa igenom 120 sidor. Eller måste hon vara sjukskriven… Om ”Man som heter Ove” det enda film SF kan producera… sund om Sverige som inte kommer ha plats i universum eller ha kolonier i rymden för att man måste först drömma om detta. De kommer delas mellan USA och Ryssland. Ty de kan drömma om rymden. Och de kan älska. Sverige kan inte… eller kan den? Bara med någon annan bokförlag, inte Bonnier?
    Det ser ut att Bonniers inte förstår hur farligt Sd är för deras koncern. Var har vi andra subkultur för ungdomar, än Sd, Bonnier? Varför ingen Oskar för Sverige sedan Bergman, Bonnier? Tror ni verkligen att det är på grund av 30% som ni tar? Jag tycker inte det. Eftersom det är svårare problem ni handskas med, SF. Förstår ni inte att Sd har 16% och om de förstår att de måste samlas på kommuner som underbefolkade så kan de ha halva landet för sig själv, eller mer, Bonnier? Då kommer Sd styra med hjälp av M och Kd!
    Då är det antimonopol lagar som de kommer att använda mot Er, för att de vill ha pengar, Bonnier. Och vad gör Bonnier för att förhindra detta?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.