Foto från livesändning av kungörelsen på Barnboksmässan i Bologna inför en knökfull publik. Foto: Siri Ahmed Backström från BUG, Svenska Tecknares sektion för bildberättande för barn och ung.

Årets Alma-pris till illustratören Wolf Elbruch

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, Alma 2017, tilldelas den tyske illustratören och författaren Wolf Erlbruch för sina barn- och ungdomsböcker.

Pristagaren tillkännagavs i sedvanlig ordning vid en ceremoni på Kungliga biblioteket i Stockholm. Almajuryns ordförande Boel Westin presenterade årets pristagare.

Wolf Erlbruch är illustratör och bilderboksförfattare. Han har givit ut ett tiotal egna böcker och illustrerat närmare femtio böcker med texter av andra författare. I Tyskland betraktas han som en av landets främsta illustratörer, i Sverige förknippas han med böcker som ”Det var det fräckaste!” (1995) och ”Anden, Döden och Tulpanen” (2007) som blivit stora framgångar världen över.

Wolf Elbruch till DN i efter tillkännagivandet – Jag försöker göra samma sak som hon (läs Astrid Lindgren). Jag vill inte göra någon skillnad mellan vuxna och barn. Barnen behöver inte rosa elefanter eller mysiga katter. De vill ha mer intressanta saker, som är nya för dem, som de måste ta sig an och diskutera med sina föräldrar. De ska kunna fråga om allting och vara tillsammans med sina föräldrar.

Juryns motivering lyder: ”Wolf Erlbruch gör viktiga livsfrågor tillgängliga och hanterbara för läsare i alla åldrar. Med humor och värme djupt rotad i en humanistisk grundsyn visar hans verk det lilla i det stora. Han behärskar mästerligt sin teckningskonst och bottnar i en lång tradition samtidigt som han öppnar nya kreativa fönster. Wolf Erlbruch är en omsorgsfull visionär.”

Almapriset, som ger mottagaren 5 miljoner kronor, räknas som världens största och mest prestigefulla pris för barn- och ungdomslitteratur och har delats ut årligen sedan 2003. Syftet med priset är att stärka och öka intresset för barn- och ungdomslitteratur i världen. Författare, illustratörer, berättare och läsfrämjare kan belönas. Endast nu levande personer kan få priset.

I år hade 226 kandidater från 60 länder nominerats av institutioner och organisationer från hela världen. En expertjury utser pristagarna. Bland de 12 jurymedlemmarna finns författare, litteraturkritiker och litteraturvetare, illustratörer och bibliotekarier. En medlem representerar Astrid Lindgrens familj.

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne överlämnas av kronprinsessan Victoria vid en ceremoni i Stockholms konserthus den 29 maj.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.