Bild: Gustaf Öhrnell Hjalmars.

Enkät: Grafisk form och upphovsrätt

Som en del av Svenska Tecknares projekt ”Grafisk form + Verkshöjd = Upphovsrätt” gör Svenska Tecknare en undersökning om grafisk form och villkoren för upphovsrätt som riktas till både uppdragsgivare och kreatörer. Sista dag att fylla i enkäten är den 19 april. Välkommen in med dina svar.

Det är angeläget för oss att veta vilken kännedom som finns om ämnet bland både beställare och kreatörer. Därför lägger vi nu upp en enkät till representanter för båda grupperna. Dvs en enkät för uppdragsgivare och en för kreatörer.

Ditt svar är mycket viktigt för oss!
Enkäten är anonym och tar enbart några minuter att svara på. Du kan lämna kommentarer efter varje fråga. Sista svarsdag är torsdag 19 april 2017.

Till enkäten: Grafisk form och upphovsrätt (beställare).

Till enkäten: Grafisk form och upphovsrätt (kreatörer).

Bakgrund: Upphovsrätten innebär att upphovspersonen till ett verk har rätt att bestämma hur verket används, ur både ett ekonomiskt och ett ideellt perspektiv. Vi är vana vid att betrakta text, bilder och musik som upphovsrättsligt skyddade.

Men hur är det med grafisk form? Varför är utgångspunkten oftast att grafisk form inte har verkshöjd och inte är upphovsrättsligt skyddad? Varför får vissa kreatörer del
av ett verks framtida framgångar genom till exempel royaltyersättning, medan den grafiska formgivaren oftast får nöja sig med en engångsersättning?

För att på bästa sätt kunna diskutera dessa frågor vill vi gärna ta del av era erfarenheter.

Till enkäten: Grafisk form och upphovsrätt (beställare) 

Till enkäten: Grafisk form och upphovsrätt (kreatörer).

Svar från enkäten presenteras på Prata! om grafisk form och upphovsrätt

Onsdag 17 maj kl. 18 bjuder Svenska Tecknare in till samtalet Prata! Om grafisk form och upphovsrätt i Rotundan på Stockholms stadsbibliotek vid Odenplan och då kommer bland annat svaren för enkäten presenteras.

Enkäten är ett samarbete mellan Svenska Tecknare (ST), Illustratörscentrum (IC) och Institutet för Immaterial-, Marknadsförings- och Konkurrensrätt (IMK) vid Juridiska fakulteten, Uppsala universitet.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.