Illustration: Sara Olausson

Har du bilder i böcker, tidningar eller tidskrifter? Glöm ej att söka IR

Du som har bilder i böcker, tidningar och tidskrifter utgivna i Sverige har rätt att söka Individuell reprografiersättning (IR). Sista dag att söka är den 1 juni 2017.

Här följer några frågor och svar kring IR. Mer information finns på Bildupphovsrätt Sveriges webbplats, där också ansökan görs.

Vad är Individuell reprografiersättning?

IR är en ersättning till enskilda bildupphovspersoner för att deras verk kan kopieras inom främst undervisningsväsendet i Sverige. Systemet är skapat för att nå en så hög träffsäkerhet som möjligt, där ersättningsnivån ska matcha kopieringen. Ett poängsystem ligger till grund för beräkningen av IR, som betalas ut av Bildupphovsrätt i Sverige.

Vem har rätt att söka ersättning?
Alla bildupphovspersoner som har bilder publicerade i böcker, tidningar och tidskrifter utgivna i Sverige.

Kan man få ersättning för grafisk form?

Nej. Grafisk form i sig har inte upphovsrätt. Det är endast verk med upphovsrätt som genererar ersättning till IR-systemet, och därmed kan endast dessa ersättas.

Hur gör man för att få ersättning?

Man går in på Bildupphovsrätts webbplats och anmäler sina bilder själv. Uppgifter man lämnat tidigare år ligger kvar i systemet och behöver inte fyllas i igen.

Vilka villkor gäller?
Bilderna ska vara publicerade i Sverige inom vissa tidsramar. För böcker gäller att de ska vara utgivna under de senaste fem åren, i år handlar det om åren 2012-2016. För tidningar/tidskrifter gäller publicering det senaste året, dvs år 2016 för anmälan i år. Tänk också på att ersättningen gäller för bilder i både skönlitteratur, facklitteratur och läromedel.

När är sista dag att fylla i sin rapport?
1 juni 2017.

Vem kan svara på mina frågor?

Mer information finns på Bildupphovsrätt Sveriges webbplats. Frågor ställs direkt till Bildupphovsrätt Sverige, bildupphovsratt@bildupphovsratt.se.

2 svar till “Har du bilder i böcker, tidningar eller tidskrifter? Glöm ej att söka IR”

 1. Hej
  Jag vill söka IR för mina pedagogiska bilder som idag ligger ute på min hemsida och snart är till försäljning som bordtabletter, affischer, bok, kort och ev stickers. Köpare väntar redan på färdigtryckt material och genom rekommendation från svenska tecknare ansöker jag nu om detta.

  Vänlig hälsning
  Mimmi Maria Engström

  • Catherine Jarl skriver:

   Hej Mimmi,

   För att ansöka behöver du rapportera in din produktion på Bildupphovsrätts webbplats, http://www.bildupphovsratt.se. Det är Bildupphovsrätt som administrerar detta och svarar på frågor, så kontakta dem om du undrar något.

   Vänligen,
   Catherine
   Svenska Tecknare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.