Från BUG:s frukostseminarium ”Från bilderbok till spel – En introduktion till digitalt bildberättande” med Ingrid Flygare och Katarina Strömgård.

Vad gjorde BUG under 2016?

En hel del visar det sig. Bildberättande för Barn & Ung (BUG) rapporterar om vad sektionen arbetade med under 2016. Följ länkarna för att ta del av respektive händelse.


Alla BUG:s evenemang och rapporter publiceras på BUG:s egna sidor på webben och på deras Facebooksida.

9 mars
Frukostmöte med temat ”Från bilderbok till spel – En introduktion till digitalt bildberättande” med Ingrid Flygare och Katarina Strömgård. Ett samtal om vad som kan hända i överföring mellan olika medier, som bilderbok och app. Intressanta exempel på berättande appar som skapats direkt för läsplattan. Samtalet var en utveckling av Ingrids och Katarinas samtal på Bok- och biblioteksmässan året innan. Det direktsändes även på webben.

April

Barnboksmässan i Bologna. Karin Ahlin och Katarina Strömgård besökte mässan och en riklig direktrapportering i bild och text gjordes därifrån på Facebook.

21 april
Medlemsmöte med föreläsning av Lotta Geffenblad. Karin Ahlin, Siri Ahmed Backström och Henning Trollbäck rapporterade 2015 års verksamheter och Anna Bengtsson redogjorde för innehållet i ett kommande bokdokument – innan det blev dags för Lotta Geffenblad att föreläsa. Hennes egen animationshistoria blev en exposé över animationsutvecklingen, med inriktning på cutoutanimation.

13 maj 

Frukostmöte. Anita Lobel är på besök i Sverige och berättar för BUG:s medlemmar om sin bakgrundshistoria och sin rika bilderboksverksamhet – född i Krakow, räddades undan nazismen till Sverige 1945 med hjälp av Röda Korset och flyttade senare till New York. Spännande berättat om medvetna tankar kring bokskapandet, med många referenser till teater, litteratur och konsthistoria.

November

Artikel inför, och rapportering från, en efterlängtad seminariedag anordnad av Svenska Barnboksinstitutet med rubriken ”Kvalitet eller kvantitet? Barn- och ungdomslitteraturens dilemma”. Här diskuterades orsaker till, och effekter av, den enorma ökningen av barn- och ungdomsbokutgivning. Och vilka kriterier som kan användas när man diskuterar kvalitet, i kritikersammanhang eller förlagsverksamhet.

30 november

Ett tecknarseminarium i Eskilstuna – ”Fakta för barn”. Deltagare var medlemmar i Svenska Tecknare och elever på faktatecknarutbildningen vid Mälardalens folkhögskola. Erfarna faktabokstecknaren Jens Ahlbom berättade om sin verksamhet, inspiration och research. Professorn i informationsdesign Yvonne Eriksson föreläste utifrån sin forskning kring vad som påverkar hur barn förstår och uppfattar bilder i olika sammanhang, med fokus på genus. Båda höll workshops som gav möjlighet till diskussioner.

Under året har BUG gjort 2-3 inlägg på sin Facebooksida varje vecka. Det har handlat om animerad film, hur man gör pop-up böcker, tips om utställningar på olika ställen i landet + Vejen i Danmark (Ingrid Vang Nymanutställning), Serietekets födelsedag, andra serieevenemang, Festival för figurteater och animation, kursverksamheter och mycket annat. Följ BUG på Facebook för att hålla dig uppdaterad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.