Illustration: Erica Jacobson

Historisk höjning av biblioteksersättningen

Svenska Tecknare, Sveriges Författarförbund och Svenska Fotografers Förbund har förhandlat färdigt med Kulturdepartementet. Överenskommelsen innebär en rejäl höjning av biblioteksersättningen för åren 2018 och 2019 från 1,60 till 1,76 kronor per utlånad bok. Det betyder en höjning med nästan 15 miljoner kronor, upp till totalt 172 miljoner kronor.

Ersättningen baseras på biblioteksutlåning och betalas ut till upphovspersoner för att deras verk ska kunna lånas ut avgiftsfritt på bibliotek. Den är av stor betydelse för att yrkesverksamma inom ord och bild ska kunna leva på sitt arbete.

– Ören blir miljoner som blir nya böcker. Vi är glada att regeringen har lyssnat och förstår värdet av denna ersättning. Att de har accepterat vårt bud vittnar om en vilja att värna om ett levande kulturliv. Det här är inte bara för de som skapar verken utan också för alla som vill ta del av dem, säger Tyra von Zweigbergk, tf ordförande för Svenska Tecknare.

Ta del av Dagens Nyheters artikel från den 4 maj om höjningen och vad den innebär: ”Alice Bah Kuhnke: ’Det är en historisk höjning’.”

Fakta om höjningen
Grundbeloppet för 2018 höjs med 8 öre till 1 krona och 68 öre och för 2019 med ytterligare 8 öre till 1 krona och 76 öre. För 2018 beräknas den totala biblioteksersättningen uppgå till cirka 163,8 miljoner kronor, vilket är en höjning med knappt 7,0 miljoner kronor jämfört med 2017. För 2019 kommer biblioteksersättningen uppgå till 171,6 miljoner kronor, vilket är en höjning med drygt 7,8 miljoner kronor jämfört med 2018.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.