Panelen för samtalet i Almedalen: Fr.v: Teresa Carvalho, Bengt Eliasson, Anna Carlson, Lennart Eng, Victoria da Silva, Ann-Sofi Sjöberg (moderator). Foto: Riksdagsförvaltningen, Kristian Pohl, Johanna Wulff, Victoria da Silva, Maria Söderberg.

Svenska Tecknare i Almedalen

Som en uppföljning av socialförsäkringsutredningen ”Mer trygghet och bättre försäkring” – som Svenska Tecknare tillsammans med övriga bild- och formorganisationer granskat – arrangeras ett samtal i Almedalen om den sociala tryggheten bland kulturskapare. Svenska Tecknares Lennart Eng deltar i panelen som representant för bild- och formområdet.

Kulturskapare – pionjärer på en växande frilansarbetsmarknad. Hänger den sociala tryggheten med?

Vilka utmaningar står frilansare (egenföretagare, visstidsanställda och s.k. kombinatörer) inför på den alltmer rörliga arbetsmarknaden? Hur kan frilansande kulturskapares sociala trygghet förbättras när det gäller a-kassa och sjukförsäkring?

KLYS, där Svenska Tecknare är en av medlemsorganisationerna, följer upp socialförsäkringsutredningen ”Mer trygghet och bättre försäkring” och debatterar förslag till förbättringar som ska gälla såväl frilansare generellt, som frilansare inom kultur- och medieområdet.

Enligt rapporter från Konstnärsnämnden jobbar konstnärligt yrkesverksamma mer, frilansar mer och är oftare egna företagare, har högre utbildning, sjukskriver sig mindre och har ett lägre uttag av sjukförsäkringen och föräldrapenningen än genomsnittssvensken. Kulturskapare är nettoinbetalare till sjukförsäkringen eftersom de ofta nekas sjuk- och föräldrapenning. Reglerna fungerar dåligt på en typisk konstnärlig verksamhet.

I en rapport av TCO konstateras att några hundratusen personer skulle beröras av förbättrade villkor för människor med arbetsförhållanden liknande de som utmärker kulturskaparnas, en kombination av korta anställningar, uppdrag och eget företagande. Hur kommer vi dit?

Medverkande:
• Teresa Carvalho (S), ledamot Socialförsäkringsutskottet
• Bengt Eliasson (L), ledamot Kulturutskottet
• Anna Carlson, Skådespelare/ordförande, Teaterförbundet för scen och film
• Lennart Eng, tecknare och f.d. ordförande Svenska Tecknare
• Victoria da Silva, Ordförande, Journalistförbundets frilansdistrikt, Frilans Riks
• Moderator: Ann-Sofi Sjöberg, teamchef Trygghetssystem, arbetsmarknad och utbildning på TCO

Datum och tid: Tisdag 4 juli 2017 14:00–15:00
Plats: TCO-landet, Strandgatan 19

Arrangör: KLYS, i samarbete med TCO-förbunden Svenska Journalistförbundet och Teaterförbundet för scen och film.

KLYS medlemsorganisationer: Svenska Fotografers Förbund, Sveriges Författarförbund, Svenska Journalistförbundet, Sveriges Läromedelsförfattares Förbund – SLFF, KRO/KIF, Svenska Tecknare, FST – Föreningen Svenska Tonsättare, SKAP, Musikerförbundet (Musicians’ Union) Sweden, Symf, Teaterförbundet för scen och film, Oberoende Filmares Förbund, Svenska Regissörsföreningen, Unionen – fackklubben vid SR, SVT, UR.

#klysalmedalen

Läs mer om arbetet med socialförsäkringsfrågorna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.