Sista chansen att anmäla sig till BUG:s seminarium i Malmö: Vad var priset för en söderhavsresa med Pippi?

Svaret kan vi hitta i Ingrid Vang Nymans enkla förlagskontrakt från 1948: ”tusen kronor ett för allt”. Illustratören och bilderboksskaparen Gunna Grähs har letat i arkiven inför sin artikel i ”Vår Pippi – Vår Vang” – tecknarnas hyllningsantologi till Ingrid Vang Nyman. Här berättar hon hittills okända fakta om våra dåtida kollegors avtalsvillkor och ersättningsnivåer.

Ingrid Vang Nyman representerar det moderna genombrottet inom svensk barnboksbild. Men hon var en pionjär på flera områden. Hon verkade i en tid när illustratörernas ställning var mycket svag. Tecknare arvoderades med låga engångssummor oavsett upplaga. Royalty och förskott var författarnas privilegium. Det saknades ännu en intresseorganisation som kunde bistå tecknarna. Vang Nyman fick kämpa ensam i hård motvind och förföljdes av omdömet ”omöjlig”. Men är det bättre nu? Alla som någon gång försökt höja sitt arvode eller försvara sin bildupphovsrätt kan känna igen sig i hennes vedermödor.

Varmt välkomna!

Datum och tid: tisdag 26 september kl 17.30 – 19.30.
Plats: Form/Design Center, Lilla torg 9, Malmö.
Kostnad: Seminariet är kostnadsfritt för medlemmar i Svenska Tecknare. Andra intresserade är också välkomna, i mån av plats, pris 50 kronor.
Svenska Tecknare bjuder på kaffe och smörgås.
Anmälan: Maila till bug@svenskatecknare.se senast fredag 22 september. Ange eventuella allergier.
Arrangör: BUG – Bildberättande för barn och ung, inom Svenska Tecknare. Följ gärna BUG på Facebook.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.