Seminarium: Hur kan utrikesfödda kulturskapares yrkesetablering underlättas?

Kultursektorn fortsätter att vara starkt segregerad trots flera insatser sedan mångkulturåret 2006. Flera rapporter genom åren vittnar om svårigheter för utlandsfödda att ta sig in i det svenska kulturlivet. ”Hur kan utrikesfödda kulturskapares yrkesetablering underlättas?” är ett seminarium för att lyfta fram dessa frågor och se på hur vi kan samverka och gemensamt bryta dessa segregerande mönster.

Tid och plats: 25 september kl 14.00–18.00, Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.
Anmälan: www.kro.se
Arrangörer: Seminariet arrangeras av projektet ”Konsten att delta: bild och form”, Konstnärernas Riksorganisation, KLYS, Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, Svenska Fotografers Förbund, Svenska Tecknare, Illustratörcentrum.

Seminariet arrangeras av projektet ”Konsten att delta: bild och form”, Konstnärernas Riksorganisation, KLYS, Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, Svenska Fotografers Förbund, Svenska Tecknare och Illustratörcentrum.

Om Konsten att delta

”Konsten att delta: bild och form” är ett projekt som syftar till att underlätta för utlandsfödda bild- och formskapare (nyanlända och de som varit en längre tid i landet) att komma in i och bli en del av den svenska bild- och formbranschen, men också för att det regionala kulturlivet ska kunna ta del av de interkulturella nätverk och de bild- och formskapare som sällan blir uppmärksammade. Vi har sedan 2016 arbetat regionalt med dessa frågor, men vi ser det som viktigt att bygga upp ett nationellt nätverk och att liknande arbetssätt och metod används i hela landet. Vi börjar därför arbeta nationellt från och med oktober 2017. Detta bidrar även till att projektet skapar naturliga mötesplatser och nya nätverk mellan kollegor.

Projektet finansieras av Postkodlotteriets Kulturstiftelse till 2018-12-31.

Program:

14.00 Välkomnande och inledning
Marika Lagercrantz ordförande i KLYS och Katarina Jönsson Norling ordförande i Konstnärernas Riksorganisation inleder dagen.

14.10 Kollega till kollega
Samtal mellan deltagare, två matchade par berättar om sina erfarenheter från projektet Konsten att delta. Detta i samtal med Antony Merjan och Sahar Burhan koordinatorer i projektet.

14.35 Varför mångfald?
Klara Tomson, utredare på Myndigheten för kulturanalys talar om den nya rapporten ”Varför mångfald?”.

14.50 Samverkan mellan Fristadsprogrammet och Konsten att delta
Karin Hansson nationell samordnare för fristadsfrågor

15.05 Konsten att mötas
Greta Burman Sveriges konstföreningar presenterar Konsten att mötas- ett konstprojekt med utlandsfödda nyanlända konstnärer.

15.15 Paus

15.30 ”Utmaningar för etablering av nyanlända konstnärer”
15.30 Anders Kessling Statssekreterare Arbetsmarknadsdepartementet
15.40 Representant Kulturdepartementet

15.50 Att lokalisera utlandsfödda kulturskapare
Lisa Löfgren Biträdande Marknadsområdeschef på Arbetsförmedlingen

16.05 Konsten att delta, hur går vi vidare i vårt arbete?
Projektledare Ola Öhlin och Hanna Isaksson, verksamhetsledare resurscentrum i Norrbotten berättar om den nya nationella fasen i projektet Konsten att delta som startar i oktober 2017.

16.25 Panelsamtal om samverkan, kunskapsspridning och långsiktighet.
Moderator Marika Lagercrantz
Paneldeltagare: Andes Kessling, Angelica Månsson-Gerde Postkods stiftelsen, Lisa Löfgren, Ola Öhlin och Kulturdepartementet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.