Bild: Martin Frostner Studio

Sök stipendier ur Kopieringsfonden före 3 november

Kopieringsfonden delar årligen ut 80 stipendier på 25 000 kr vardera till personer som arbetar inom bild och form, och har verk publicerade i Sverige. Alla illustratörer, serietecknare och grafiska formgivare kan söka stipendiet och man behöver inte vara medlem i Svenska Tecknare för att söka. Stipendiet är skattefritt.

De pengar fonden förfogar över består av ersättningar från digital och analog kopiering av upphovsrättsligt skyddat material inom undervisningen och på arbetsplatser i Sverige. Fördelningen av stipendier utgår således från sannolikheten att den sökandes verk kopierats.

Till ansökan Kopieringsfonden 2017.

Ansökan 2017 – så här gör du

Ansökningsperioden är mellan den 9 oktober – 3 november 2017. Ansökan görs digitalt på Svenska Tecknares hemsida. Även arbetsprover skickas in i digital form.

För att ansöka till Kopieringsfonden behöver du vara inloggad på Svenska Tecknares hemsida. Alla medlemmar har en egen inloggning, liksom om man tidigare sökt stipendium ur Kopieringsfonden eller tävlat i Kolla!. Har du glömt dina inloggningsuppgifter, går du högst upp i det svarta fältet på hemsidan, så finns hjälp att få. Har du inget konto hos Svenska Tecknare, skapar du enkelt ett nytt när du påbörjar din ansökan.

Du som tidigare sökt Kopieringsfonden digitalt har dessutom din ansökan sparad och behöver endast komplettera med din senaste produktion. Observera dock att vissa delar av ansökan är uppdaterade, vilket betyder att du kan behöva komplettera tidigare lämnade uppgifter, till exempel kategorisering av varje verk liksom personnummer. Detta är i så fall rödmarkerat i ansökan.

Har du fått stipendium ur Kopieringsfonden under de två senaste åren, kan du inte tilldelas stipendium i år. En lista på de två senaste årens stipendiater finns här.

Läs mer om hur du ansöker på Kopieringsfondens hjälpsida. Där finns också en lista på vanliga frågor och svar som kan vara till hjälp.

Verkslista och arbetsprover

Är det första gången du ansöker på webben ska du fylla i din verkslista. Det gör du genom att lista dina uppdrag från de senaste 10 åren som du vill inkludera i din ansökan. Ju mer relevant material du tar med desto bättre underlag har Svenska Tecknare att bedöma din ansökan. Dock är inte all typ av material lika relevant att söka med. Tänk också på att du kan söka med både analoga och digitala verk.

Lämna tre (3) digitala arbetsprover. Du kan ladda upp en bild för varje arbetsprov. Tänk på att arbetsproverna ska vara så representativa som möjligt för det material du söker med. Vi tar inte emot fysiska arbetsprover eller länkar, bedömningsunderlaget ska vara så konsekvent och rättvist som möjligt.

Läs mer om verkslistan och arbetsprover på Kopieringsfondens hjälpsida.

Kontakt

Vid frågor, kontakta Lina Lindkvist: lina@svenskatecknare.se, 08-556 029 10 (mån, tis och ons 13-16, tors och fre 9-12). Ange ”Kopieringsfonden” i ämnesraden. Den 2 november har vi extraöppet för frågor rörande Kopieringsfonden, telefontid 9-16 (lunchstängt 12-13).

Varifrån kommer Kopieringsfondens stipendiepengar?

Rätten att kopiera upphovsrättsskyddat material regleras i Sverige genom avtalslicenser. Det ger skolor, universitet, arbetsplatser med flera, rätt att kopiera delar av upphovsrättsligt skyddade digitala och analoga verk. På uppdrag av sina 14 medlemsorganisationer – däribland Svenska Tecknare – förhandlar organisationen Bonus Copyright Access fram dessa omfattande avtal och samlar in ersättningar för kopiering av upphovsrättsskyddat material i undervisning och på arbetsplatser i Sverige. Svenska Tecknare – som företräder upphovspersoner inom tecknad bild – ser till att pengarna fördelas ut. 2 miljoner kronor av dessa medel fördelas årligen ut till upphovspersonerna genom stipendier ur Kopieringsfonden, som Svenska Tecknare tillskapat. Läs mer om Kopieringsfonden.

Välkommen med din ansökan!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.