Bild: Lena Sjöberg

Att tänka på vid utgivning av barnbok – nytt rådgivningsmaterial

Det är mycket att tänka på när man som illustratör ska göra bild till barnböcker och samarbeta med skönlitterära bokförlag. Det handlar både om praktiskt utförande och om villkor. Hur gör man en bok i samarbete med ett bokförlag? Vad förväntas illustratören bidra med, hur samarbetar man och med vem? Hur ser en bokekonomi ut? Vilka typer av avtal är vanliga? Är royalty alltid bäst?

BUG (Bildberättande för barn & ung) har i samarbete med Svenska Tecknare sammanställt ett underlag som behandlar dessa frågor. Dokumenten ska ses som vägledande, ta kontakt med Svenska Tecknares rådgivning om du behöver mer hjälp.

Materialet är uppdelat i sex olika delar, se beskrivningar nedan. Observera att själva dokumenten finns att ladda ner från rådgivningssidan ”Att tänka på – barnbok”.

1. Lathund för kontakt med bokförlaget
Det är mycket man ska komma överens om med förlaget när man ska göra en bilderbok eller ett bildarbete i annan typ av barnbok. En given del är själva ersättningen och rättigheterna, men minst lika viktigt är hur det praktiska arbetet går till. I detta dokument hittar du en lista med saker att tänka på och vem på förlaget man ska ha kontakt med i respektive fråga.

2. Bokens tillkomst, marknadsföring och redovisning
Denna del går igenom hur en bok kommer till i samarbete med förläggare och författare, hur den marknadsförs och hur ersättningen redovisas. Informationen är framför allt till för de som inte gjort böcker tidigare – men också för andra som vill friska upp minnet.

3. Olika förlagstyper – olika arbetssätt och avtal
Vid sidan av de etablerade bokförlagen har nya förlagstyper vuxit fram. Idag kan man dessutom även ge ut böcker på egen hand. Detta dokument ger en kort beskrivning av vad de olika typerna av utgivning kan innebära – hur skiljer sig de olika arbetssätten åt och hur ser villkor och ansvarsfördelning ut?

4. Ekonomiska avtal för olika typer av böcker
Här hittar du korta beskrivningar av olika avtalstyper. Det vanligaste när det gäller helillustrerade bilderböcker är royaltyavtal, där royaltyn delas lika mellan författare och bildskapare. För böcker med mindre illustrationsgrad ser erbjudandena olika ut. Se ”Fördjupning ekonomiska villkor” för mer detaljerade beskrivningar.

5. Fördjupning av ekonomiska villkor med skönlitterära bokförlag (kräver medlemsinloggning)
I denna del kan du ta del av information och resonemang kring ekonomiska villkor på förlagen, baserat på Svenska Tecknares och Sveriges Författarförbunds rekommendationer, samt arvodesrådgivares erfarenheter. Typexemplen är påhittade men innehåller fullt tänkbara scenarier utifrån vetskap om föreliggande villkor.

6. Egen formgivning originalmontage – arvodering
När man som illustratör också står för bokens formgivning har det ibland visat sig svårt att hävda betalt för det nedlagda arbetet. Arbetsfördelningen mellan illustratören/formgivaren och förlagets formgivare (eller redaktör) kan se mycket olika ut. Informationen i detta dokument är ett försök att få fram de olika varianterna för att lättare kunna prissätta nedlagt arbete. Timarvode är i detta fall lämpligt.

Till rådgivningssidorna ”Att tänka på – barnbok”.

Läs även Anna Bengtssons (BUG), artikel ”Barnboksekonomi” där hon resonerar kring bildskaparens drivkrafter och möjligheter inom en bokmarknad i förändring.

2 svar till “Att tänka på vid utgivning av barnbok – nytt rådgivningsmaterial”

 1. Kersti Frid skriver:

  Hej & tack för tydliga råd – nu ska jag (vågar tryggt) börja skriva/måla min bok! Kersti Frid

  • Catherine Jarl skriver:

   Underbart att höra Kersti Frid! Lycka till, och hör av dig om du har några frågor.

   Vänligen,
   Catherine Jarl
   Svenska Tecknare

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.