Bild: Martin Frostner Studio

Bonniers ”instruktion” är ett avtal

Medlemmar har under den senaste veckan hört av sig till Svenska Tecknare med anledning av ett brev som Bonnierförlagen har skickat ut till bokomslagsformgivare. Brevet heter ”Omslagsinstruktion sommaren 2018” och innehåller avtalsvillkor.

Svenska Tecknare vill därför göra dig medveten om följande:

1. Om du accepterar villkoren i brevet – dvs inte ifrågasätter dessa – gäller villkoren på samma sätt som en accepterad offert eller ett ingånget avtal.

2. Villkoret att Bonnier får rätt till ”samtliga eventuella format boken kan ges ut i” innebär att Bonnier får använda omslaget för bokutgivning i samtliga nu existerande format (inbunden bok, e-bok och ljudbok), men även i övriga format som kan tänkas uppstå i framtiden.

3. Du som formgivare har inte rätt till någon ytterligare ersättning, utöver den som anges i brevet – oavsett hur många format som omslaget ges ut i.

4. Den extra ersättning som erbjuds ifall boken ges ut i storpocket-/pocketformat avser ersättning för det eventuella merarbete som du som formgivare behöver lägga ned på detta.

Enligt Svenska Tecknare bör din ersättning som formgivare självfallet stå i proportion till förlagets nyttjande. Ju fler format, desto högre ersättning.

För att begränsa Bonniers omfattning av rättigheter bör du därför besvara deras förfrågan med att skicka tillbaka en egen offert (se Svenska Tecknares offertmall för bokomslag – finns även som kommenterad version), alternativt specificera i ett mejlsvar till förlaget vilka format som de har rätt att använda bokomslaget i.

Vid eventuella frågor är ni välkomna att kontakta Svenska Tecknares jurister på juristen@svenskatecknare.se, alternativt på 08-556 029 10, (mån, tis, ons 13–16 eller tor, fre 9–12).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.