"Hemma hos Plupp" (Opal förlag) skriven och illustrerad av Inga Borg.

Inga Borg 1925–2017

För en tid sedan avled barnboksförfattaren och konstnären Inga Borg, 92 år gammal. Hon har skrivit och illustrerat ett 40-tal barnböcker, i huvudsak om djur och natur, och har genom åren tilldelats en rad stipendier och priser. Mest känd är hon för berättelsen om ”Plupp” som getts ut i 24 böcker. Inga Borg var även ordförande i Svenska Tecknare under en period. Fibben Hald har skrivit en minnestext för att hedra minnet av Inga Borg.

Min vän Inga Borg

Inga var flickan som tog bollarna vid nät. Sällan har jag stött på någon som så snabbt och klokt kunde svara på frågor som livet ställde. Jag minns första mötet med henne. Tecknarföreningen FST, som den då hette, var samlad i en källarlokal i Gamla Stan någon gång i början på 70-talet och en livlig diskussion hade utbrutit i en fråga som jag nu glömt. Då reser sig en tjej och ger en briljant analys och förslag till lösning på frågan. Alla blev lite häpna, det var inte så vanligt att en kvinna yttrade sig så frimodigt. Bredvid mig satt Edvard Lindahl och jag minns hans ord ”den där måste vi hålla ögonen på”. Och Inga blev också mycket riktigt ordförande i föreningen så småningom.

Inga hade en stor kunskap om djur och var en naturbegåvning när det gällde att ”läsa av” ett djurs beteende. Hennes figur ”Plupp” blev den geniala talesmannen för alla de djur som hon skildrade i sina böcker. Plupp-figuren blev ett varumärke som band ihop alla de olika böckerna. Hennes hem, Ateljévillan i Ulriksdal, blev en magnet för oss festsugna stadsbor. En värmande brasa utomhus kunde åstadkommas genom att gästerna tagit med sig skisser som de ville bli av med och som sedan kastades på elden alltmedan vi vandrade runt densamma.

Jag kom att samarbeta med Inga när Gidlunds förlag föreslog att hon skulle skriva en bok om Linné. Det var en krävande uppgift och för att helt kunna ägna sig åt texten bad hon mig att sköta illustreringen. Det blev ett arbete där vi ”saxade” bild/text. Hon skrev ett stycke som jag illustrerade och jag gjorde på hennes anmodan en teckning som hon satte text till. Det var ett spännande sätt att arbeta och det tog två år.

Inga var en stark personlighet som jag är glad att jag fick lära känna.

Fibben Hald

Gäster bränner sina skisser vid Inga Borgs ateljévilla i Ulriksdal. Bild: Fibben Hald.

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.