Lisen Adbåge och Emma Adbåge. Foto: Ellen Adbåge

Systrar som samarbetar

Redan som barn var tvillingsystrarna Emma och Lisen Adbåge mer intresserade av att sitta hemma och teckna än att vara ute och leka. I dag, sisådär 30 år senare, tecknar de fortfarande – var och en för sig i olika delar av landet, Emma i Kroxhult och Lisen i Boxholm. Men de är varandras bästa rådgivare. Texten var tidigare publicerad i Svenska Tecknares årsberättelse.

Text: Krister Insulander. Bild: Emma Adbåge, Lisen Adbåge. Foto: Ellen Adbåge.

Att Emma och Lisen Adbåge båda blev tecknare är ingenting de har reflekterat över. Det föll sig naturligt, säger Lisen:

– Från gymnasiets bild- och formlinje via tecknarstudier gled vi båda ganska organiskt in i en frilanstillvaro. Vi hade båda en stark vilja att fortsätta uttrycka oss i bild och text. De fick också avtal med samma förlag, som gav ut båda deras debutböcker samtidigt. Så karriärerna har följts åt och de har kunnat försörja sig sedan dess. Och trots att de i dag bor på olika orter så är de fortfarande varandras stöd, framför allt när det gäller praktiska frågor.

– I början hjälptes vi åt mycket med hur man fakturerar, redovisar moms och så – allt det som är läskigt när man är ny som egenföretagare, säger Emma. Då hade de ett gemensamt handelsbolag, men i dag har de var sin enskild firma.

– Och så ringer vi ofta till Svenska Tecknare. De har hjälpt oss med alla de juridiska frågor som vi själva inte har koll på. Föreningen sitter inte bara på kunskap om avtal, stipendier och sådant – de ger också en känsla av ett sammanhang, som är viktig när man sitter ute i obygden som vi gör, säger Emma.

Ett av den svenska marknadens största tidskriftsförlag la nyligen fram ett frilansavtal till systrarna, där de skulle tvingas överlåta alla rättigheter till sina illustrationer i en anrik ungdomstidning.

– Avtalsförslaget är sorgligt, säger Lisen. Bilder är så viktiga i samhället, inte minst för barn och ungdomar. Och vi vill väl åt samma håll – producera tidningar och böcker av hög kvalitet? Vi skrev inte på.

Avtalet riskerade att drabba många frilansande illustratörer, som plötsligt skulle ha fått kraftigt försämrade villkor. Svenska Tecknare erbjöd de berörda illustratörerna att företräda dem genom fullmakt, för att ge dem en starkare röst i förhandlingen med förlaget.

– Det är lätt att titta på en siffra och tycka att det är okej, när beställaren i själva verket får mycket mer för samma pengar. Det är klurigt att hålla reda på, men föreningen har koll, säger Emma. Både Lisen och Emma sitter hemma och jobbar. Där kan de vara ifred och disponera sin egen tid.

– Det här yrket är inte bara ett jobb, det är en personlig läggning. En del ojar över att det kräver så mycket ansvar och disciplin att sitta hemma och jobba. Men för mig är det en stor frihet. Och så kan jag ha hund på jobbet, säger Lisen. Båda systrarna har en imponerande mängd böcker på meritlistan och illustrerar även åt andra. De har dock inte gett ut någonting tillsammans, förrän i fjol.

– Jag började rimma för mig själv, pratade med Emma och vi började sms:a till varandra. Och jag vet faktiskt inte vem som gjorde vad i slutänden – våra texter och bilder flöt in i varandra, ungefär som en akvarell, säger Lisen.

Boken Halsen rapar, hjärtat slår – rim för 0–100 år med fristående små verser blev en succé och belönades med Svenska barnboksinstitutets Lennart Hellsing-pris 2016.

Uppslag ur boken Halsen rapar, hjärtat slår – rim för 0–100 år, som belönades med Lennart Hellsingpriset 2016.

Under sina 15 år i branschen har Emma och Lisen Adbåge haft stora framgångar med sina böcker. Och de tycker båda att den stora skillnaden mot när de började är tempot.

– Jag får ganska ofta mejl från läsare som undrar hur de kan få tag på böcker som är utgångna. De har en kortare livslängd och produceras också i en snabbare takt, vilket kan vara tufft eftersom vi är väldigt analoga i en digital tidsålder. Och när de avtal vi erbjuds ibland kan vara orimliga är det också viktigt att vi arbetar tillsammans för bra villkor på marknaden, säger Emma.

Emma Adbåge är illustratör och författare. Böcker i urval: Leni är ett sockerhjärta (2010), Jag är jag (2011), Utflyktarna, (2016).

Lisen Adbåge är illustratör och författare. Böcker i urval: Kurt och Kio vill ha en koja (2009), Stor-Emma (2011), Koko och Bosse – törs inte (2013).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.