Sahar Burhan på Galleri Kameleont i Norrköping. Foto: Satu Knape

Öppna dörrar till bildvärlden

Satirtecknaren och konstnären Sahar Burhan fick själv hjälp att komma in i bild- och formbranschen när hon kom från Syrien för tio år sedan. Nu hjälper hon andra genom integrationsprojektet Konsten att delta. Texten var tidigare publicerad i Svenska Tecknares årsberättelse.

Text: Maria Molin. Bilder: Sahar Burhan. Foto: Satu Knape.

Yngst i en syskonskara på sju föddes Sahar Burhan 1967 i en by i närheten av Syriens huvudstad Damaskus. Pappan dog tidigt och mamman fick ta hand om barnen på egen hand. De bodde i ett av de fattigaste kvarteren, men i ett hus som sjöd av kreativitet. Så småningom studerade Sahar fri konst vid universitetet.

Sahar kom till Sverige 2007, två år efter maken, satirtecknaren Saad Hajo, som sökte asyl då han kände sig hotad i ett Libanon där yttrandefriheten blev alltmer begränsad. Hon fick möjlighet att delta i ett projekt som syftade till att hjälpa utlandsfödda konstnärer att etablera sig i kulturlivet.

– Vi fick komma i kontakt med konstnärer och hitta vår egen väg till livet i Sverige. Projektet blev en succé och vi kände att arbetet behövde fortsätta. I Konsten att delta – bild och form kan jag hjälpa andra nyanlända som behöver stöd för att integreras i konst- och kulturlivet.

Berätta om projektet.
– Integration är en ömsesidig process. Man ska ge lika mycket som man tar. Projektet ska leda till ett utbyte, skapa broar mellan utlandsfödda och svenska konstnärer. Kollegor från olika kulturer träffas och hjälper varandra att hitta nya vägar.

Hur var det för dig att komma in i det svenska samhället som konstnär?
– Situationen för konstnärer är förstås oerhört mycket bättre här än i Syrien. Men det saknas ändå kunskap om bildskapares villkor. På Arbetsförmedlingen möttes jag av föreställningen att konstnärskap inte är ett riktigt yrke. Jag började själv googla, hitta stipendier och lyckades skapa ett bra nätverk. Jag studerade konstnärlig gestaltning vid Linköpings universitet – ett sätt att träffa människor med samma intresse.

Vänster bild: Satirteckning om situationen i Syrien, av Sahar Burhan för tidningen 24, 2013. Höger bild: Satirteckning av Sahar Burhan för tidningen 24, 2014.

Vad behöver nyanlända för att kunna etablera sig i det svenska kulturlivet?
– Det är viktigt att skaffa sig kunskap om hela samhället. Och kontakt med flera generationer. Man behöver träffa yngre konstnärer, utöver de etablerade, liksom äldre, för att få veta mer om det historiska kulturlivet.

Sahar Burhan kände sig hemma från första dagen i Sverige.
– Vi människor är mer lika än olika.

Sahar Burhan är 50 år och bor i Norrköping. Hon är konstnär och projektkoordinator för Konsten att delta – bild och form.

Konsten att delta

Konsten att delta – bild och form är ett mentorskapsprojekt som syftar till att underlätta för utlandsfödda bild- och formskapare att bli en del av den svenska bild- och formbranschen. Projektet drivs av KRO/KIF (Konstnärernas Riksorganisation/Föreningen Svenska Konsthantverkare och Industriformgivare) i samarbete med Svenska Tecknare, Illustratörcentrum, Svenska Fotografers Förbund och KLYS (Konstnärliga och Litterära Yrkesutövares Samarbetsnämnd) m.fl. Projektet finansierades under 2016 av Postkodlotteriets Kulturstiftelse.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.