Bild: Sara Granér

Stärkt SGI-skydd för företagare

Ett steg i rätt riktning för bättre trygghet för kulturskapare. Regeringen föreslår en förändring av SGI (sjukpenninggrundande inkomst), som innebär att man under uppstarten av ett företag får behålla sin SGI under 3 år, istället för som tidigare 2 år. Enligt förslaget ska dessa regler också gälla aktiebolag, som idag inte omfattas.

Förslaget kan underlätta för många kulturskapare att våga starta aktiebolag, och är ett viktigt steg på vägen mot ökad social trygghet för våra yrkesgrupper. Regeringens ambition är att de nya reglerna ska finnas på plats 1 augusti 2018. Det finns fortfarande mycket kvar att göra, men Svenska Tecknare välkomnar all förändring i rätt riktning.

Svenska Tecknare var även på plats när delrapporten om socialförsäkringen presenterades av Annika Creutzer den 25 januari, där även detta och andra förslag som lagts fram av KLYS – som representant för alla kulturskaparorganisationer – fanns med.

Mer om socialförsäkringen

Under Bokmässan 2017 höll Svenska Tecknares ett samtal på temat ”Kreatören vs. Socialförsäkringarna” där föreningens förbundsdirektör Sofia Jerneck samtalade med Ulrica Källén, verksamhetsledare för kulturskaparorganisationen KLYS, om frilansarnas sociala (o)trygghet inom den kreativa sektorn: Vad görs av branschen för att stärka de statliga skyddsnäten som drabbar verksamma i kreativa yrken? Och vad gör politiken för att bidra till en ljusare framtid för kulturlivets egenföretagare? Samtalet spelades in och finns att ta del av här.

Läs remissyttrandet från KLYS.

Läs vad som tidigare skett i frågan.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.