Sara Lundberg, Mirando Förlag. Foto: Ola Kjelbye

Sara Lundberg tilldelas Snöbollen – årets svenska bilderbok

Grattis Sara Lundberg som tilldelas bilderbokspriset Snöbollen för boken ”Fågeln i mig flyger vart den vill”. Priset delas ut på Littfest – Umeås Internationella Litteraturfestival, den 16 mars.

Motivering: Konstnärligt och litterärt övertygande gestaltar Sara Lundberg ur ett levande barnperspektiv hur den jämtländska bonddottern Berta Hansson (1910-1994) redan som ung hittar vägen att själv forma sitt liv, utbilda sig och förverkliga sin längtan att bli konstnär. ”Fågeln i mig flyger vart den vill” visar i sin bildrikedom och generösa, medvetna utformning att bildberättandet är till för alla oavsett ålder och tillhörighet. Boken om Berta Hanssons gryende konstnärskap är av stort värde, såväl konstnärligt som folkbildande och kvinnohistoriskt.

”Fågeln i mig flyger vart den vill” kom ut 2017 på Mirando förlag och tilldelades även Augustpriset 2017.

Läs en kort intervju med Sara Lundberg när hon berättar om boken för Tecknarens chefredaktör Maina Arvas, tidigare publicerad i Tecknaren nummer 5 2017.

Om Snöbollen – årets bilderbok

Snöbollen instiftades 2012 av Krumelur – föreningen för unga ord i norr. Prissumman är på 50 000 kr och syftet med priset är att uppvärdera bilderboken som konstnärligt verk samt att uppmuntra upphovspersoner och förlag att tänja på bilderbokens konstnärliga gränser vad gäller innehåll och form. Representanter från Svenska Tecknare sitter med i juryn för priset.

Priset delas ut på Littfest – Umeås Internationella Litteraturfestival, fredag 16 mars 2018 kl.12.00 på Umeå Folkets Hus. Samma helg öppnar en utställning med bilder ur boken på Bildmuseet i Umeå. Utställningen öppnas i närvaro av pristagaren under Littfestkvällen på Bildmuseets Art Friday fredag 16 mars.

Läs mer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.