Omslag "Akissi och det flygande fåret" av författaren Marguerite Abouet och illustratören Mathieu Sapin.

Årets Peter Pan till Akissi


Peter Pan-priset 2018 går till ”Akissi och det flygande fåret” av författaren Marguerite Abouet och illustratören Mathieu Sapin.

Boken ges ut i Sverige på Epix förlag och är översatt av Horst Schröder.

Motivering:
”Akissi är hos mormor och morfar på landet under sommarlovet. Det är inte alls som hemma i stan. Här åker får med på bussen och toaletten är en grop i skogen. Den lika oförfärade som nyfikna Akissi driver sin storebror Fofana till vansinne med sina påhitt. Alltid vill hon vara med, fast hon är så liten. Sedan ställer hon till det på något sätt men i slutändan är det ändå oftast Fofana som får skäll av mormor.

Den tredje boken om Akissi innehåller sju korta berättelser med drastisk humor i serieform, självklara i sin vardagsnära enkelhet och med en omedelbar charm i både text och bild. Marguerite Abouet och Mathieu Sapin bygger historier från Elfenbenskusten som ställer modernt mot traditionellt, storstad mot landsbygd, på ett sätt som vi alla kan relatera till – oavsett var i världen vi bor eller hur gamla vi är.

Peter Pan-priset ska belöna en bok som breddar och berikar den svenska barnboksvärlden. Det är precis vad Akissi – det flygande fåret gör.”

Om Peter Pan-priset
Peter Pan-priset delas ut av IBBY Sverige och instiftades år 2000 för att uppmärksamma översatta barn- och ungdomsböcker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.