Foto: Jenny Gustafsson

IR-ersättning i praktiken

Illustratören Tomas Karlsson har fått IR (Individuell reporgrafiersättning) genom avtalslicensen för böcker, tidningar och tidskrifter. Här berättar han om IR och hur ersättningen spelar roll i hans verksamhet. Sök Individuell reprografiersättning (IR) senast 1 juni!

Hur ser din bakgrund ut?
– Jag började jobba som frilansande illustratör redan på Konstindustriskolan (HDK) i Göteborg, där jag gick ut 1981. Från början var det mest reklamjobb, men så småningom började jag arbeta alltmer med läromedel. Genom åren har jag haft många olika typer av uppdrag, vilket gjort att jag har kunnat leva på mitt yrke.

Varför har du fått IR-ersättning?
– Jag har arbetat mycket med läromedel som innehållit många bilder. Eftersom varje bild räknas har det gett mycket IR. Och då det kopieras mycket i skolorna från läromedel, ger även detta en hög IR-poäng. Flera av mina läromedel har kommit ut i nya omarbetade upplagor, som har gett pengar för återanvändningen och gjort att boken lever kvar ytterligare en tid i IR-systemet.

– För böcker får man ersättning i fem år efter utgivningsåret, men för tidningar och tidskrifter kan man bara söka ersättning ett år i taget. Eftersom jag har producerat en skämtteckning i veckan för Göteborgs-Posten och gör en serie för tidningen Skogssport, får jag också IR från tidningskategorin.

Vad innebär IR för dig?
– Jag har själv sett många av mina bilder i kopierad form. Därför känns det tryggt med ett system som faktiskt ersätter kopieringen. När pengarna har kommit in på kontot har det ibland känts som rena julafton.

Vad tycker du om ansökningssystemet?
– Jag tycker IR-systemet är fantastiskt bra och lätt att hantera. Det är enkelt att lägga in det man har gjort. Uppgifterna sparas också från år till år, så det är bara att fylla på.

Individuell reprografiersättning
IR är ett ersättningssystem till enskilda bildupphovspersoner för den kopiering av upphovsrättsligt skyddade verk som inkasseras genom Bonus Copyright Access. Alla bildupphovspersoner med verk publicerade i böcker, tidningar eller tidskrifter kan söka genom att rapportera in sin produktion. Systemet är skapat för att n. en maximal träffsäkerhet, där ersättningarna ska matcha kopieringen. Ett poängsystem ligger till grund för beräkningen.

Sista ansökningsdag är 1 juni. Läs mer om IR och hur du söker här.

Bild: Sara Olausson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.