Carl Anders Skoglund, foto: Peter Hoelstad. Joanna Hellgren, foto: privat.

Nya i styrelsen: Joanna Hellgren och Carl Anders Skoglund

Vid Svenska Tecknares årsmöte den 4 maj på Nordiska museet i Stockholm valdes två nya styrelsemedlemmar in. Låt oss presentera de nya ledamöterna Joanna Hellgren och Carl Anders Skoglund.

Carl Anders Skoglund

Vem är du och vad jobbar du med? 
– Jag jobbar som art director och grafisk formgivare sedan snart 20 år tillbaka och som utställningsansvarig på Hälsinglands Museum. Jag är art director på tidningen Hemslöjd. Jag bor i Enånger i Hälsingland.

Varför är du med i Svenska Tecknare och vad ser du fram emot som ledamot i föreningens styrelse?
– Svenska Tecknare är en viktig organisation på många sätt, att vara medlem känns självklart. Som ledamot vill jag både lyssna och lära men också förhoppningsvis tillföra lite av ett perspektiv som blickar utanför den urbana kontext som vi i den här branschen ofta befinner oss i.

Vad ser du för viktiga utvecklingar eller utmaningar i bild- och formbranschen framöver?
– Bilden och formen blir allt viktigare i vår tid, med alla bild- och formburna medier, forum och budskap som vi hela tiden omges av. Svenska Tecknares medlemmar spelar en viktig roll på den arenan och kan nyansera, berika, ifrågasätta eller skapa helt nya uttryck och berättelser.

Joanna Hellgren

Vem är du och vad jobbar du med? 
– Jag heter Joanna Hellgren och är serietecknare och illustratör, boende i Stockholm. På senare år har jag mest arbetat med att illustrera barnböcker. Jag hoppar även ofta in som handledare på Konstfacks linje Grafisk formgivning och illustration.

Varför är du med i Svenska Tecknare och vad ser du fram emot som ledamot i föreningens styrelse?
– Jag har varit med i Svenska Tecknare sedan 2004, när jag gick ut Konstfack. Då gick jag med för att vara med och bevaka våra intressen som tecknare och formgivare. Jag ville lära mig vad som var rimligt, för att slippa göra misstag och förstöra för kollegor med att ta för lite betalt. Det är fortfarande något som behövs, särskilt i barnböckernas värld, där även det normala kan vara svårt att leva på. Sedan några år är jag även representant för Svenska Tecknare i Svenska Barnboksinstitutets styrelse, så förhoppningsvis kan jag fungera som en länk mellan SBI och Svenska Tecknare.

Vad ser du för viktiga utvecklingar eller utmaningar i bild- och formbranschen framöver?
– När det kommer nya plattformar och digitala publikationer behövs ramar för arvoderingen. Sedan fortsätter samma frågor som alltid: att genomskåda dåliga avtal och varna kollegor för dem, så att våra yrken blir så trygga som möjligt och går att leva på. Att synas som yrkesgrupp för att om möjligt inspirera andra och att påverka politiker till att utveckla trygghetssystemen för oss som eventuellt kombinerar frilanslivet med deltidsanställning. Allt detta görs nog redan inom Svenska Tecknare, och i vilken utsträckning kommer jag väl snart att få veta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.