Gustav Lord, privat foto. Tin Wigelius, illustrarat av Tin själv

Skaparvistelser i Paris – här är stipendiaterna

Nu är det klart vilka två medlemmar som tilldelats skaparvistelser till Grez-sur-Loing, 7 mil utanför Paris. Vi gratulerar tecknaren och designern Gustaf Lord, och grafiska formgivaren och illustratören Tin Wigelius.

Svenska Tecknare överväger att inleda ett samarbete med Stiftelsen Grez-sur-Loing för att kunna erbjuda medlemmar skaparvistelser i ett gästhem utanför Paris. I år hyr vi därför ett rum med ateljé under två veckor där stipendiaterna får spendera varsin vecka.

För att lära känna stipendiaterna lite bättre har vi bett dem att presentera sig själva och beskriva vad de kommer att ägna sin tid åt under vistelsen:

Tin Wegelius

Jag jobbar som illustratör och grafisk formgivare i egna företaget Kanonform i ett litet hus på landet i Kil i Värmland.

Jag började som skrivande och redigerande journalist på dagstidningar. I nästan 20 år nu har jag frilansat och är verkligen väldigt glad i min livsstil även om det är tufft att aldrig veta säkert hur det ser ut med jobb framöver.

Mina uppdrag är stora och små. I dag har jag mailat ut första korr på en kulturtidskrift, har just avslutat ett illustrationuppdrag på femton djur med blänkande ögon i Disney-manér och ska snart ge mig på att formge grafer och tabeller för ett kvalitetsregister.

För precis 40 år sedan åkte jag till Paris och jobbade på ett sjukhem i ett år. En tid som jag ofta tänker på, och livet och jag förändrades på många sätt när jag kom hem igen. Nu ska jag få komma tillbaka på ett vistelsestipendium i Grez-sur-Loing och är helt fantastiskt lycklig över det och nyfiken på vilka bilder och berättelser som kan komma ut av det.

Gustaf Lord

Jag är född i Göteborg men verksam i Gävle. Utbildad serietecknare (vid Högskolan i Gävle) och företagsekonom (vid Handelshögskolan i Göteborg). Kanske är jag ensam i Sverige med denna märkliga examenskombination?

Jag är verksam som illustratör, animatör och serietecknare och extraknäcker ibland som konstnär. Sedan 2016 utgör jag ena halvan av Studio Lord som jag driver med min fru Elin. Tidigare arbetade jag bland annat som tapetdesigner och har formgivit ca 300 mönster för olika varumärken.

För en tid sedan gjorde jag en omfattande research till ett seriealbum baserat på verkliga händelser, som utspelade sig i början 1970-talet då en bilhandlare i Gävle visade sig vara täckmantel för sovjetiskt spionage. Denna del av vår historia är nästan bortglömd, men är för fascinerande för att falla i glömska.
Ett synopsis är skrivet men varje gång jag ska sätta mig och göra bildmanus blir jag avbruten av kunder, mail och övrig vardag som hör det ständigt tillgängliga frilansarbetet till. En vistelse i Grez-sur-Loing blir utmärkt för att enkom fokusera på seriens bildmanus.
Den franskspråkiga humoristiska äventyrsserien är en stor inspiration för mitt projekt ”När KGB sålde bilar i Gävle” och naiv som jag är hoppas jag att en vistelse i fransk miljö ska smitta av sig lite fransk seriemagi.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.