Åsa Anesäter och Sofia Jerneck. Foto: Jenny Gustafsson

Svenska EU-parlamentariker: stå upp för en hållbar marknad!

Svenska Tecknare och Svenska Fotografers Förbund publicerar ett öppet brev till de svenska EU-parlamentarikerna. Som representanter för flera tusen bildskapare i Sverige hoppas vi att politikerna väljer att ta sitt ansvar för en upphovsrättsligt mer hållbar marknad på nätet inför omröstningen den 12 september. Google och Facebook måste börja betala för content.

EU:s reformförslag syftar till att reglera de digitala plattformarnas ansvar för upphovsrättskyddat material och är ett viktigt steg mot att stärka kulturskapares rättigheter när deras material används och sprids på nätet.

I juli röstade Europaparlamentet ner förslaget efter en intensiv lobbykampanj utförd framför allt av stora multinationella företag som Google och Youtube. Genom alarmistiska kampanjer har de fått debatten om förslaget att felaktigt handla om påståenden kring censur, ökad bevakning och internets död. Som företrädare för bildskapare som dagligen verkar i en digitaliserad värld är detta givetvis inte något vi vill se.

– Det är en fantastisk utveckling att illustrationer, fotografier, animationer och serier i den digitala miljön varje sekund kan möta nya konsumenter. Men bakom det kreativa innehåll vi ser står ofta en osynlig upphovsperson. En skapare som inte får ett öre när verken används, skriver Sofia Jerneck, förbundsdirektör för ST och Åsa Anesäter, verksamhetsledare för SFF, i brevet.

Det förslaget handlar om är att rättssäkra och balansera upp en hittills oreglerad marknad. Trots den digitala utvecklingen frammarsch har inte rättsreglerna på nätet uppdaterats på nästan 20 år.

I det öppna brev som Svenska Tecknare och Svenska Fotografers Förbund lägger ut idag och skickar direkt till samtliga svenska EU-parlamentariker uppmanar vi politikerna att tänka om inför nästa omröstning i plenum den 12 september och ställa sig bakom detta viktiga förslag för kulturskapares rättigheter.

– En misslyckad process i EU signalerar ut till marknaden och samhället att upphovsrätten är i gungning. Det riskerar att påverka varje enskild förhandling för våra 3400 bildskapande medlemmar som står ensamma på en avtalsmarknad där maktbalansen redan är skev, skriver Sofia Jerneck och Åsa Anesäter.

Läs hela brevet här.

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.