Illustration: Martin Kellerman

Bokmässan 2018: Svenska Tecknare lyfter bildens värde

Svenska Tecknare är samarbetspartner på Bokmässan, då ett av årets stora teman är bild. Med vår närvaro vill vi visa på bildens värde, ur ett ekonomiskt, upphovsrättsligt och konstnärligt perspektiv. I fokus för Svenska Tecknares medverkan står frilansande bildskapares yrkesvillkor.

Bildkonsumtionen i samhället är överväldigande. Alla vill se bilder, och efterfrågan bara ökar. Samtidigt har en växande andel bildskapare svårt att försörja sig på en marknad som blivit allt hårdare. En marknad där kunderna vill ha alla rättigheter på ett bräde – analogt och digitalt, för all framtid och till ersättningsnivåer som egentligen inte går att överleva på. 93 procent av Svenska Tecknares medlemmar är frilansare och lever dagligen i en sådan verklighet.

Bildens värde
Därför väljer Svenska Tecknare att använda den unika rollen som samarbetspartner för Bokmässan 2018 till att kommunicera kring den ohållbara marknadssituation som möter frilansande bildskapare idag. Temat i kampanjen är bildens värde och omfattar ekonomiska, upphovsrättsliga och konstnärliga perspektiv.

Bildens värde löper som en röd tråd genom våra mer än 20 evenemang i montern, på tre stora seminarier på mässans scener samt på cirka 40 löpmeter bildvägg inne på mässområdet.

Marknaden i fokus
Vårt mål är att konstruktivt diskutera de brännande marknadsfrågorna: Vilka effekter får den pågående prisdumpningen på yrkesrollen som bildskapare, för Sveriges kreativa sektor och samhällsekonomin? Vad kännetecknar ett ömsesidigt gynnsamt samarbete mellan kreatör och beställare – och vilket ansvar har den starkare parten? Vilka konkreta förändringar behövs för att uppnå en hållbar avtalsmarknad där bildens värde respekteras?

En illustration av den legendariska serieskaparen Martin Kellerman gestaltar kärnfrågan: prisdumpningen av kvalificerat bildskapande på marknaden har nått vägs ände – den har till och med blivit absurd.

Varmt välkommen till Svenska Tecknare på Bokmässan.

Hela vårt program hittar du här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.