Sofia Jerneck förbundsdirektör Svenska Tecknare. Foto: Adrian Ulander

Pressmeddelande: Bildens värde i fokus för Svenska Tecknare på Bokmässan

Svenska Tecknare är samarbetspartner för årets bokmässa under temat bild. I montersamtal och på seminarier lyfter Svenska Tecknare bildens värde, ur ett konstnärligt, upphovsrättsligt och ekonomiskt perspektiv.

– Efterfrågan på bild i samhället bara ökar, samtidigt har en växande andel bildskapare svårt att försörja sig på en allt hårdare marknad, säger Sofia Jerneck, förbundsdirektör för Svenska Tecknare.

Som samarbetspartner för Bokmässan arrangerar Svenska Tecknare ett tjugotal montersamtal och tre seminarier på mässans stora scener. Programmet är utformat för att på olika sätt lyfta bildens värde. I fokus står professionella bildskapares yrkesvillkor.

I Svenska Tecknares monter kan du bland annat höra Konstnärsnämndens generaldirektör Anna Söderbäck diskutera vilka förändringar som krävs för att anpassa trygghetssystemen för frilansare, ta del av resultatet från Svenska Tecknares nyligen genomförda undersökning av bildskapares marknadssituation, eller lyssna till diskussioner om varför illustratörer och grafiska formgivare inte namnges eller glöms bort i samband med bokutgivningar.

– Vårt mål är att diskutera de brännande marknadsfrågorna: Vad får den pågående prisdumpningen för effekter för den kreativa sektorn och vilka konkreta förändringar behövs för att uppnå en hållbar avtalsmarknad där bildens värde respekteras?, säger Sofia Jerneck, förbundsdirektör.

Svenska Tecknares har även bjudit in bildskapare som Cecilia Torudd, Liv Strömquist, Magnus Bard, Robert Nyberg, Jockum Nordström, Marie-Louise Ekman och Sara Lundberg för att berätta om sitt arbete. Och i samarbete med Teckningsmuseet i Laholm delas första gången ett unikt Bokbildspris ut till en bildskapare inom bokbranschen.

Bokmässan äger rum 27–30 september i Göteborg. Hela Svenska Tecknares program finner du här.

Presskontakt:
Hanna Weiderud, 070-298 2853, hanna@svenskatecknare.se

Pressbilder
Foton på förbundsdirektör Sofia Jerneck finns här.

———-

Svenska Tecknare är en intresseorganisation för professionella illustratörer, grafiska formgivare, animatörer och serietecknare. Vårt syfte är sedan 1955 att stärka medlemmarnas juridiska intressen och förbättra marknadsvillkoren inom bild och form.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.