Foto: Anna Ledin Wirén

Eva Lindström tilldelas unikt Bokbildspris

Svenska Tecknare och Teckningsmuseet delar ut ett nytt pris till bildskapare som haft genomgripande betydelse för bilden inom litteraturen. Bokbildspris 2018 ges till illustratören och författaren Eva Lindström.

Svenska Tecknare och Teckningsmuseet i Laholm har instiftat ett unikt Bokbildspris som ska tilldelas en bildskapare som haft en ”genomgripande betydelse för bilden som kreativt och konstnärligt område inom bokutgivningen i Sverige”. Prisutdelningen äger rum på Bokmässan i Göteborg, i samband med att ett av årets stora teman för mässan är bild. Utmärkelsen, ett diplom och prissumma på 10 000 kronor, går till illustratören och författaren Eva Lindström.

Eva Lindström är född 1952 i Västerås och utbildad vid Västerås Konstskola och Konstfack i Stockholm. Hon debuterade 1984 med seriealbumet ”Tandem” och står bakom en rad hyllade barnbilderböcker. 2013 tilldelades hon Augustpriset tillsammans med Ellen Karlsson för boken ”Snöret, fågeln och jag”.

– Svenska Tecknare och Teckningsmuseet vill gripa tillfället att belysa kraften av bilden som berättarform genom denna utmärkelse. Eva Lindströms samlade verk är ett praktexempel på vad bilderböcker kan vara när ny mark bryts och alla bitar faller på plats, säger Tyra von Zweigbergk ordförande i Svenska Tecknare.

Juryns motivering
 Eva Lindström är en bilderboksskapare med ett helt eget språk. Hennes säregna bildberättande präglas av humor, skaparglädje och frihet, där lekfull detaljrikedom kombineras med färg- och formmässig klarhet. Hennes sätt att teckna världen är på en gång exakt och drömlikt: här ryms rymlingar och tjuvar, apor och ormar, fåglar och alldeles vanliga barn, i snåriga skogar och känsloliv. I Lindströms verk är äventyret aldrig långt borta – ibland ödsligt, ibland roligt, men alltid med hennes egen ton. I bok efter bok gör hon märkbara avtryck i bilderboksbranschen.

 – Jag är väldigt glad över detta. När man sitter och jobbar själv – som så många bildskapare gör – är det peppande att höra att andra uppskattar det man gör. Det är också en extra fin bekräftelse att priset kommer ifrån bildsidan, säger Eva Lindström.

Bokbildspriset delas ut på Bokmässan 2018 av Tyra von Zweigbergk, ordförande Svenska Tecknare och Jonas Heintz, museichef Teckningsmuseet. Tid och plats: 28 september klockan 15.00-15.30 i Svenska Tecknares monter A02:27.

Presskontakt:

Hanna Weiderud

Kommunikatör Svenska Tecknare

hanna@svenskatecknare.se

070-298 2853

Pressbilder

Klicka på bilden för att ladda ner högupplöst bild.

Foto: Anna Ledin Wirén

Foto: Anna Ledin Wirén

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.