Tillbakablick Bokmässan 2018

Ett tjugotal montersamtal, tre seminarier och fyra intensiva dagar. På årets Bokmässa i Göteborg medverkade Svenska Tecknare som samarbetspartner under temat bild. Målet för organisationen var att lyfta bildens värde och diskutera vikten av hållbara marknadsvillkor inom bild- och formbranschen.

Bild: Martin Kellerman

Stort monterprogram

Svenska Tecknares monter var i år välbesökt och gästades av skapare som Cecilia Torudd, Magnus Bard, Isabelle Arsenault, Robert Nyberg, Jockum Nordström och Marie-Louise Ekman. Höjdpunkterna var flera, men bland många kan ett samtal om kritikens betydelse för kvaliteten inom bokbranschen nämnas, samt hur beställare och kreatör lyckas med sitt samarbete eller hur illustration kan användas för att gestalta smärtsamma upplevelser. För de som inte hade möjlighet att delta på plats kommer det gå att lyssna på några av diskussionerna i efterhand. Alla montersamtal spelades in och ett urval av dessa kommer inom kort att finnas för lyssning på vår webb.

 

Jockum Nordström och Marie-Louise Ekman i en personlig intervju med Svenska Tecknares ordförande Tyra von Zweigbergk.

 

Illustratören Isabelle Arsenault i ett samtal med Tyra von Zweigbergk, ordförande Svenska Tecknare.

 

Mårten Castenfors, chef Liljevalchs konsthall och Lars Fuhre, grafisk formgivare i samtal med Sofia Jerneck, förbundsdirektör Svenska Tecknare.

 

ST:s jurist Sandra Åkesson presenterade 15 principer som bör finnas med i varje bildköpsavtal.

 

Gunnel Götesdotter, modeillustratör och Maina Arvas, chefredaktör Tecknare, samtalade om modeillustration som kulturhistoria i montern.

Bokbildspris

Under Bokmässan delades ”Bokbildspris 2018” ut till illustratören och författaren Eva Lindström. Bokbildspris är ett unikt och nyinstiftat pris som ges till en bildskapare som haft en ”genomgripande betydelse för bilden som kreativt och konstnärligt område inom bokutgivningen i Sverige”. Utmärkelsen, ett diplom och prissumma på 10 000 kronor, är ett gemensamt initiativ från Svenska Tecknare och Teckningsmuseet i Laholm. Prisutdelningen ägde rum på Bokmässan och på plats för att ta emot utmärkelsen var Anna Bogaeus, Eva Lindströms redaktör på Alfabeta förlag. Priset delades ut av Tyra von Zweigbergk, ordförande Svenska Tecknare och Jonas Heintz, museichef Teckningsmuseet.

Prisutdelning av Bokbildspris 2018.

Mingel i montern

Torsdagen 27 september, på Bokmässans första dag, höll Svenska Tecknare och Illustratörcentrum traditionsenligt mingel i montern. I samband med detta var det release för det nya dubbelnumret av Tecknaren #4–5 och Illustratörcentrums katalog ”Swedish Illustrators & Graphic Designers 2019!”. Illustratörcentrums ordförande Josefine Engström och Svenska Tecknares ordförande Tyra von Zweigbergk höll välkomsttal.

Svenska Tecknares ordförande Tyra von Zweigbergk och Illustratörcentrums ordförande Josefine Engström.

Seminarier på mässans stora scener

I år arrangerade Svenska Tecknare tre seminarier på Bokmässan. I ”Besluten bakom bilderna” pratade de folkkära tecknarna Cecilia Torudd, Sara Lundberg och Magnus Bard om sin arbetsprocess och villkor för skapandet under ledning av Yukiko Duke, journalist.

På fredagen hölls samtalet ”Döm boken efter omslaget!” där Lars Fuhre och Håkan Liljemärker, grafiska formgivare och Ann Steiner, docent förlagskunskap pratade om den grafiska formgivningens betydelse för bokförsäljningen. Moderatorn Ika Johannesson, kulturjournalist, ställde frågor om vad som utgör ett bra bokomslag, vilka trender som råder och vem det är som i slutändan har makten över bokomslaget.

Sist men inte minst, möttes satirtecknarna Kent WistiLiv StrömquistElin Lucassi och Robert Nyberg i ett samtal om bildsatir som demokratisk kraft och att som skapare hela tiden ligga på gränsen i humorns svårnavigerade terräng. Moderator var Andreas Ekström, kulturjournalist.

 

Seminarium med Håkan Liljemärker och Lars Fuhre, grafiska formgivare och Ann Steiner, docent i förlagskunskap. Samtalsledare: Ika Johannesson, kulturjournalist.

 

Tack för i år!

Svenska Tecknare arbetar kontinuerligt med frågor som rör bildens värde under det kommande året. All ny kunskap och inspiration som kommit ifrån möten och samtal under mässan blir till nytt bränsle för arbetet med hållbara avtal inom bild- och formbranschen. Tack alla medverkande för en fin Bokmässa 2018! Vi ses nästa år!

 

Katarina Strömgård, från ST:s sektion BUG, bjöd på fika i montern.

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.