Foto: Svenska Tecknare

Grafisk form – ny sektion inom Svenska Tecknare

Svenska Tecknare har skapat en ny sektion: Grafisk form-gruppen (GFG). Sektionen är till för de medlemmar som vill vara med och stärka arbetet kring grafisk form inom föreningen.

Gruppen, som initierats av styrelseledamöterna och de grafiska formgivarna Lars Fuhre och Arina Stoenescu, hade sitt första sektionsmöte den 13 november på Svenska Tecknares kansli i Stockholm.

– Det är många fler medlemmar än vad man kan tro som är verksamma som grafiska formgivare inom Svenska Tecknare. Det finns mycket att göra för att utveckla yrkesrollen och stärka statusen inom grafisk form. Vi hoppas få till ett lika inspirerande arbete som BUG (Bildberättande för barn & ung inom Svenska Tecknare) har, säger Lars Fuhre.

På det första mötet diskuterades formerna och förutsättningarna för sektionens arbete samt vilken typ av frågor man vill jobba med framöver. Många medlemmar uttrycker att det finns ett behov att hålla samtal om grafisk design både inom kåren men också mellan beställare och kreatörer. Förutom konkreta frågor om arbetet för den nya sektionen gästades också det första mötet av Nina Ulmaja som höll en kort presentation om sitt arbete med kinesisk bokdesign.

GFG-sektionen kommer att träffas två gånger per termin för att diskutera strategiska frågor kring branschens utveckling och idéer kring skapandet och yrkesrollen.

–  Grafisk formgivning är ett av de mest spridda uttrycken för design och vi ser oändliga möjligheter att berätta om hur viktigt området är, säger Arina Stoenescu.

I slutet av november arrangerar GFG ett Prata! Om grafisk form på Stadsbiblioteket i Stockholm. Fokus för panelsamtalet kommer att vara hur Svenska Tecknare ska arbeta konkret för att grafisk form ska både uppnå högre status. Mer info här.

Vill du vara med och verka för en bättre yrkesmarknad för grafiska formgivare, och sprida kunskap om grafisk form? Då kan du också engagera dig i Grafisk form-gruppen. Hör av dig till Lars Fuhre och Arina Stoenescu, på lars@fuhre.com och arina.stoenescu@pionierpress.se.

Ett svar till “Grafisk form – ny sektion inom Svenska Tecknare”

  1. Alexandra Németh skriver:

    Detta låter jättebra – ser framemot att följa denna sektion! Hälsar en fellow grafisk formgivare 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.