Foto: Gustaf Lord

Stipendievistelse i Paris – Gustaf Lord berättar

”Fantastisk möjlighet att arbeta i en underbar miljö dit jag nog aldrig hade kommit annars”. Så berättar tecknaren och designern Gustaf Lord, som mottog Paris stipendievistelse 2018. Ta del av hela hans reseberättelse här.

Gustaf Lord berättar:

”Här kommer vår utvärdering av vistelsen i Grez. Jag skriver vår eftersom jag reste tillsammans med min fru och ständiga samarbetspartner Elin. Vi bor litet och har ingen separat ateljé, så vår upplevelse är baserad på de förutsättningarna.

Vi försökte maximera vistelsen och arbetade fyra timmar, tog lunchutflykt/bad i ca två timmar, arbetade fyra timmar till, sen middag och ev umgänge med andra stipendiater eller ytterligare ett arbetspass på kvällen”.

Helhetsupplevelse:

”Fantastisk möjlighet att arbeta i en underbar miljö dit jag nog aldrig hade kommit annars. Stora möjligheter att arbeta koncentrerat med ett projekt och samtidigt inspireras av omgivningarna. Konstnärmaterial finns att köpa i Fountainblue, 20 minuter bort med buss. Jag är mycket glad över att jag hade turen att få uppleva detta”. 

Kommunikationsmöjligheter till och från Paris:

”Respasset Navigo är säkert de bästa för längre vistelse. Vi köpte istället enkelresor eftersom vi var där så kort tid. Vi landade på Orly och ville inte resa in till centrala Paris så vi tog en annan väg med bussar och tåg. Dock gjorde vi en tabbe som beställde tåg till Grez (stannar i grannbyn). Istället bör tåg (transilien) åkas till Melun och därifrån expressbussen Serne et Marne nr 34 (tar bara kontanter, €2, och ingår inte i alla biljetter från Paris). Det är mycket billigare och bussen stannar närmare huset i Grez. Med byten får man räkna med 2-3 timmars restid. Dock är det tätt mellan avgångarna”. 

Om ateljén:

”Två skrivbord i stort ljust rum med staffli, kavalett, tvättställ (för penslar med mera), WC, pentry (avstängt kylskåp och kokplatta) samt soffa. Vi jobbade med musik i öronen pga irriterande duva. Stolarna var lite rangliga, det drar ner betyget”. 

Om gästrummet:

”Som en liten lägenhet med enklare kök. Gott om garderober och hyllor. Sängen är 140 bred. Wc och dusch. Ventilation som matchar ett gammalt hus men fina stora fönster”. 

Om omgivningen:

”Fantastisk! Den ena byn vackrare än den andra. Lummiga skogar och vackra åkrar. Vi utforskade mest med lånecyklar som fanns på plats och det var enkelt att cykla längst kanalerna. Gott om slott och sevärdheter. Ont om butiker i Grez men bankomat och mataffärer inom cykelavstånd (i grannbyar)”. 

Om anläggningen:

”Hade allt man kan begära och lite till. Ett mycket vackert, och historietyngt, hus där man kunde se kvarlämnade/skänkta verk av tidigare besökare (både nutida och från 1800-talet). Pga det varma vädret så använde vi oss aldrig av de stora gemensamma rummen, utan satt på uteplatsen och nere vid floden istället. Nu var ju detta en varm sommar i hela Europa, men juli är kanske inte den bästa månaden för vistelse om man vill jobba, pga värmen”.

Värdet av vistelsen för ditt skapande:

”Sällan haft förmågan att arbeta så intensivt och koncentrerat på ett projekt. Dessutom inspirerande omgivningar att bo i och att besöka”. 

Skulle du rekommendera andra att söka stipendiet?:

”Ja!”

 

Några av Gustaf Lords egna bilder från vistelsen:

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.