Omslag: Eva Lindström Foto: Jonas Adner

Snöbollen 2018 till Eva Lindström och boken ”kom hem Laila”!

Grattis Eva Lindström som tilldelas bilderbokspriset Snöbollen! Priset delas ut på Littfest – Umeå Internationella Litteraturfestival fredag 15 mars 2019 kl. 13.00 på Umeå Folkets Hus.

Prismotiveringen lyder:
”Vem är Laila? Vart är hon på väg? Och vilka är de som väntar så ivrigt och vill henne så väl? Eva Lindströms bilderbok kom hem Laila öppnar oceaner av längtan i samspelet mellan enstaka, löftesrika textrader och bilder som förenar lätthet och tyngd. Berättelsen kombinerar en lugn men bestämd rörelse med en spänning som gestaltas av resans detaljer och farligheter. Ett bilderboksberättande som förmår reducera text och bild tills det uppstår en plats där tanken kan röra sig fritt.”

Utställning på Bildmuseet
Fredagen den 15 mars kl 18.00. öppnar en utställning med bilder ur kom hem Laila på Bildmuseet Umeå. Den invigs i närvaro av författaren och konstnären Eva Lindström under Littfestkvällen på Bildmuseets Art Friday.

Eva Lindström
Eva Lindström har gjort en lång rad hyllade bilderböcker och är en inspiration och förebild för många bilderboksskapare.  Hon är född 1952 i Västerås men numera bosatt i Stockholm. Hon är utbildad vid Västerås Konstskola och Konstfack i Stockholm. Hon har tidigare tilldelats Elsa Beskow-plaketten, Expressens barnbokspris Heffaklumpen, En bok för allas humorpris, bilderbokspriset Snöbollen (2011), Augustpriset (som hon har nominerats till tolv gånger) Axel Theofron Sandbergs akvarellpris samt Svenska Tecknares pris Kolla. Tre av hennes tidigare titlar har filmatiserats i filmerna Djurvänner, En fågeldag, Jag rymmer! och Min vän Lage.

Om Snöbollen
Snöbollen är ett bilderbokspris som nu delas ut för åttonde gången. Priset är initierat av Krumelur – föreningen för unga ord i norr, i samarbete med Umeå Kultur, Kulturföreningen Pilgatan, Bildmuseet Umeå universitet, Länsbiblioteket i Västerbotten, Littfest – Umeå Internationella Litteraturfestival, Mittuniversitetet och Svenska Tecknare.

Lyssna på inslag med Eva Lindström i Kulturnytt, Sveriges Radio (sändes 15 mars 2019)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.