Foto: Ellen von Zweigbergk

Frågestund med ordförande Tyra von Zweigbergk

Den 10 maj är det dags för Svenska Tecknares årsmöte på ArkDes i Stockholm. Vid årsmötet finns det flera platser som ska tillsättas och en av dom är ordförandeposten i Svenska Tecknares högst styrande organ, styrelsen.


Vad gör då en ordförande och hur kan arbetet se ut?, Tyra von Zweigbergk ordförande i Svenska Tecknare, får här ge svar på några av frågorna.

Vad gör en ordförande på Svenska Tecknare?
Som ordförande är du ansvarig för att leda styrelsens arbete med de strategiska frågorna för föreningen och ge instruktioner till förbundsdirektören som i sin tur leder det operativa arbetet på kansliet. Allt vad det innebär är svårt att svara på så här kort, men många uppgifter blir det.

Vilka kvalitéer tycker du att en ordförande ska ha?
Jag tror att en ordförande kan vara bra på väldigt olika sätt. Tillsammans med styrelsen och förbundsdirektör bygger man en grupp som fungerar som helhet. Mod och förmåga att leda och fatta beslut i kombination med att lyssna och läsa av är viktigt. Självständighet och en vilja att ta ansvar likaså.

Vad skulle du säga att ST har för roll i branschen?
Svenska Tecknare ska göra det som ingen annan gör men som är oumbärligt för skaparna. Men vi ska också finnas där som en samlingspunkt för samtal och träffar. Vi ska ta hand både om den enskilde medlemmen och branschen i stort. Vår roll är att visa vägen och sätta ner foten när det behövs.

Vad från din tid som ordförande och vice ordförande med Svenska Tecknare är du mest stolt över?
Jag är stolt över att vi under dessa år har lyckats göra föreningen synlig och angelägen för fler. Grundläggande för oss är ju att vara intressanta och spela en roll för så många som möjligt, både nyutexaminerade och seniorer, bildskapare och grafiska formgivare. Jag hoppas att vi är det på ett annat sätt idag än när jag började i styrelsen.

Svenska Tecknare har också drivit på för stärkta och hållbara marknadsvillkor och kunnat visat att föreningen är en kollektiv kraft. Tillsammans med andra kulturorganisationer har vi i flera år jobbat hårt för att de sociala trygghetssystemen ska funka för oss frilansare. Det är jag stolt över. 

Jag tycker i stort att vi har utvecklats och stärkts på många områden. Det gäller t. ex vår tidskrift Tecknaren som fått ny redaktör, upplägg och form och utmärkelsen Kolla! som i år får nytt format. Vårt deltagande på Bokmässan i Göteborg har vuxit sig starkt och gjordes 2018 som samarbetspartner inom huvudtemat bild, en roll vi använde till att lyfta fram bildens värde.  Jag är också stolt över min insats som generalsekreterare för ico-D (International Council of Design.) Föreningens engagemang internationellt är viktigt, för utbyte och nya perspektiv.  

Det är många spännande frågor jag har fått vara med om och jag önskar nästa ordförande och styrelse lycka till!

Nomineringar till ordförandeposten och andra valbara poster skickas valberedningen@svenskatecknare.se senast den 3 mars.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.