Foto: Cliff Warg

Om upphovsrätt och villkor på Galleri Kontrast 13 mars

Vem har råd att frilansa när villkoren bara blir sämre och sämre? Vad händer med demokratin när de som skapar innehållet i våra medier inte kan verka? Välkommen på infoträff om upphovsrätt och villkor i Stockholm den 13 mars.

På kvällen den 13 mars välkomnar vi på initiativ av Svenska Fotografers Förbund i samarbete med Pressfotografernas Klubb Stockholm, Journalistförbundet och BLF Bildleverantörernas Förening till en informationsträff om upphovsrätt och villkor på Galleri Kontrast i Stockholm.

NÄR: 13 mars kl 18.00

VAR: Galleri Kontrast, Hornsgatan 8, Stockholm.

Bonnier News kom nyligen med ett nytt avtal för frilansare. Avtalen var oskäliga och vi var flera organisationer, Journalistförbundet, Svenska Tecknare och Bildleverantörernas Förening som i ett gemensamt öppet brev kritiserade avtalen. Bonnier News tog till sig kritiken och reviderar nu sitt avtal. I skrivande stund har vi inte sett det nya avtalet.

I avtalet föreslås en överlåtelse av rättigheter, det som slarvigt brukar benämnas friköp. Det innebär i praktiken en total rättighetsövergång där upphovspersonen som skriver på inte har några ekonomiska rättigheter kvar till materialet. Bonnier News får rätt att under upphovsrättens giltighet, dvs 70 år efter upphovspersonens död, använda materialet fritt. De kan exempelvis upplåta materialet till någon annan för användning i dennes verksamhet ett obegränsat antal gånger. Arbetet får även användas i marknadsföringen av Bonnier News egna produkter och tjänster, som det står i avtalet ”exempelvis för läsarresor och liknande varumärkesknutna kringaffärer”.

 
 
Ta del av vårt gemensamma öppna brev till Bonnier och några frågor och svar med anledning av avtalsförslaget på vår webb (länkar nedan).
 
 
Foto: Cliff Warg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.