Foto: Jenny Gustafsson

Ja till EU:s upphovsrättsdirektiv – för hållbar ersättning till de som skapar innehåll

EU:s upphovsrättsdirektiv skapar balans på en marknad där skaparna nu är i konstant underläge och får kämpa för att kunna leva på sitt yrke. Idag (14/3) skickar Svenska Tecknare och Svenska Fotografers Förbund en gemensam uppmaning till våra svenska politiker att rösta ja till EU:s upphovsrättsdirektiv inför omröstning i EU-parlamentet, den 25 mars. Brevet publiceras i sin helhet nedan.

Stockholm 14 mars 2019

Rösta ja till upphovsrättsdirektivet
– för en marknad i balans

Hej,

Svenska Tecknare och Svenska Fotografers Förbund företräder tillsammans cirka 3500 professionella illustratörer, grafiska formgivare, fotografer och serietecknare.

Vi skriver nu för att göra dig uppmärksam på att upphovsrättsdirektivet innehåller avgörande förslag för avtalsmarknaden. Det handlar om den så kallade ”transparenstriangeln”.

I dagens digitala värld råder en mycket skev maktbalans på avtalsmarknaden, där frilansande bildskapare har en svag – och ofta till och med obefintlig – avtalsposition. De tvingas skriva på avtal med låga ersättningar och långtgående rättighetsupplåtelser för att överhuvudtaget få uppdrag.

Situationen blir allt mer ohållbar. Den professionella kåren utarmas i snabb takt, vilket riskerar att få omfattande konsekvenser för det fortsatta skapandet av kulturellt innehåll i Europa.

I artiklarna 14-16 – som handlar om skäliga ersättningar samt skapares rätt att omförhandla och återkalla rättigheter – finns nödvändiga förslag som kan leda till en mer hållbar situation för professionella kulturskapare, med möjlighet till långsiktiga och sunda överenskommelser.

Om direktivet inte accepteras som en helhet illustrerar det att parlamentet och ministerrådet har så vitt skilda positioner att arbetet inte kan gå i mål före EP-valet i maj. Det innebär att den kreativa sektorn som vi representerar måste fortsätta slåss för sin överlevnad på avtalsmarknaden, utan att se ljus i tunneln.

Vi uppmanar dig därför att rösta ja till direktivet i sin helhet vid omröstningen i plenum.

Sofia Jerneck, Förbundsdirektör Svenska Tecknare


Åsa Anesäter, Verksamhetschef Svenska Fotografers Förbund

————————-

EU:s nya regler om upphovsrätt (det s.k. DSM-direktivet) kommer att få en avgörande betydelse för bild- och formskapares villkor på nätet i framtiden. tog i mitten av februari ännu ett steg närmre ett genomförande. Efter flera års intensiva diskussioner finns nu en kompromissad överenskommelse och nästa steg är att direktivet kommer upp till omröstning i plenum, EU-parlamentet, den 25 mars.

Läs mer om EU:s upphovsrättsdirektiv:
https://www.stim.se/sv/opinion/pm-om-copyrightdirektivet

Tidigare artiklar:
Kulturskaparupprop för en modern och mer rättvis upphovsrätt
Svenska EU-parlamentariker: stå upp för en hållbar marknad!

 

 

Ett svar till “Ja till EU:s upphovsrättsdirektiv – för hållbar ersättning till de som skapar innehåll”

  1. Gunnar Staland skriver:

    Värna upphovsrrätten!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.