Omslag Tecknaren 1902: illustration av Elin Svensson, art direction och grafisk form av Mia Degerman och Vejde Gustafsson/Spektra. Foto på Nils Gulliksson : Ylva Bergman

Sommarmingel med release och stipendieutdelning i Stockholm

Nästa torsdag (23 maj) är det dags för på Svenska Tecknares årliga sommarmingel. Under kvällen är det release för nytt nummer av Tecknaren och utdelning av årets Knut V Petterssons stipendium till spelutvecklaren och illustratören Nils Gulliksson. Vi får även lyssna till ett samtal mellan Nils Gulliksson och journalisten Orvar Säfström. Välkommen!

Vi ses från klockan 18.00 på Magnolia på Blecktornsgränd 9 nära Mariatorget. Klockan 18.30 blir det utdelning av Knut V Pettersson-stipendiet med efterföljande samtal med stipendiaten. Vi bjuder på dryck och det nya numret av Tecknaren, och det blir boksignering med stipendiaten.

Svenska Tecknares motivering till årets tilldelning Knut V Pettersson-stipendiet lyder:
Nils Gullikssons bilder lyser av tecknarens iver att följa med i sitt eget ritäventyr. Här finns inte tid att stanna upp. Det är den hisnande känslan av en annan värld som betyder något. Det är lukten av alver och troll som stiger från pappret som är viktig, varelser så märkliga och otänkbara att man måste prova att rita en själv. Det är det som har fått en hel generation rollspelare i Sverige att fascineras, älska och följa hans verk. Inspirerade av Nils Gullikssons penna har oräkneliga nya tecknare fötts.

Under kvällen får vi lyssna till ett samtal mellan Nils Gulliksson och journalisten Orvar Säfström som även författat boken, ”Nils Gulliksson: illustrationer och skisser”. Samtalet kretsar kring både Gullikssons egen produktion och hur förutsättningarna för nörd/spelkultur förändrats sedan 1980-talet.

Nils Gulliksson är främst känd för sina bilder från 1980- och 1990-talen för rollspelsföretaget Äventyrsspel. Han skapade redan i gymnasieåldern sina stilbildande teckningar i ”Drakar och demoner” och ”Mutant”. På Äventyrsspel arbetade han sedan även som producent, projektledare och företagsledare. Idag är han aktiv som illustratör, koncepttecknare och storyboardtecknare. Så här säger Gulliksson om att tilldelas Svenska Tecknares stipendium:
Att tilldelas Knut V Petterssons stipendium är lika roligt som överraskande. Det är också otroligt smickrande att hamna i samma sällskap som de tidigare stipendiaterna. Jag hade som ung den stora förmånen att få rita fantasy och science fiction, i en tid då det fortfarande ansågs obskyrt och hade låg status. När nu Sverige i allmänhet, och Stockholm i synnerhet, vuxit till en tung internationell aktör inom spelutveckling och underhållning ger mig detta erkännande gott mod att vandra vidare in i en digital tidsålder där tecknandet är mer relevant än någonsin.

Knut V Pettersson-stipendiet är en meritutmärkelse till en svensk tecknare över 40 år, utsedd av Svenska Tecknares styrelse. Läs mer på svenskatecknare.se.

Nummer 2 2019 av Tecknaren innehåller bland annat ett reportage om klimattänkande inom bild och form, ett porträtt på konstnären och illustratören Owe Gustafson, en essä om ”dåliga bilder” på internet och en analys av ny omslagsformgivning till en romantisk klassiker.

Datum och tid: 23 maj kl. 18.00. Kl. 18.30 börjar utdelningen av Knut V Pettersson-stipendiet med efterföljande samtal.
PlatsMagnolia, Blecktornsgränd 9, nära Mariatorget i Stockholm.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.