Illustration: Erica Jacobson

Biblioteksersättningen för 2020-2021 är klar

Varje gång en bok lånas ut på bibliotek utgår ersättning till bokens upphovsperson. Nu har regeringen och upphovspersonernas förhandlingsdelegation landat i ett resultat för biblioteksersättningen framåt. Överenskommelsen innebär en viktig höjning av ersättningen och är på 5,5 procent de närmaste två åren.

Svenska Tecknare, Svenska Fotografers Förbund och Sveriges Författarförbund har förhandlat med regeringen och ersättningen per utlånad bok landar på 1,88 kronor (2020) och höjs till 1, 92 kronor (2021). Sammanlagt en höjning på 16 öre per boklån för de kommande två åren.

Svenska Tecknare hade gärna sett en tydligare markering från regeringen. Uppgörelsen om biblioteksersättningen för 2020-2021 är bra, givet de politiska förutsättningarna, men inte tillräcklig på sikt. Nu ser vi fram emot att samarbeta med kulturministern kring den konstnärspolitiska utredningen och nationella biblioteksstrategin, för att på så vis stärka de bildlitterära upphovspersonernas ställning, säger Svenska Tecknares förbundsdirektör Sofia Jerneck.

Ersättningen baseras på biblioteksutlåning och betalas ut till upphovspersoner och är av stor betydelse för att yrkesverksamma inom ord och bild ska kunna leva på sitt arbete. Ersättningen förhandlas med två års mellanrum.

Biblioteksersättningen – kort tillbakablick
Sedan 2000 fram till 2016 sjönk ersättningen jämfört med den allmänna löneutvecklingen. 2015 enades glädjande nog regeringen och upphovspersonernas organisationer om en höjning som vände kurvan uppåt. Från 2015 till idag har ersättningen gått från 1 krona och 44 öre per lånad bok till 1 krona och 92 öre per lånad bok. Upphovsrättsorganisationerna arbetar för en utveckling där ersättningen skall följa löneutvecklingen i stort.

Läs mer på kulturdepartementets webbplats.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.