Illustration: Karin Cyrén. Handtextning: Maja Zetterberg

ALMA-diplomet i fokus

Den 27 maj mottog den flamländske författaren Bart Moeyaert litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) på Konserthuset i Stockholm. Diplomet för ALMA-priset skapades 2019 av två medlemmar i Svenska Tecknare, Karin Cyrén och Maja Zetterberg. Så klart vill vi veta hur arbetet gick till.

Karin Cyrén, hur tänkte du när du skulle göra illustrationen?
Vad jag fastnade för i Bart Moeyaerts böcker är barnen som till sin ofta stora utsatthet till trots driver handlingen framåt och letar efter sätt att lösa sina problem. Till de här bilderna har jag utgått mest från boken ”Bare hand”s som utspelar sig under några timmar av en nyårsafton. En pojke dödar en gubbes gås och gubben hämnas med att döda pojkens hund. Pojken och hans vän ägnar resten av boken åt att planera sin blodiga hämnd.

Först gjorde jag hålen i passepartouten, ett barnhuvud och två händer. Jag testade många olika motiv målade i olika tekniker i hålen och fastnade för akvarell med detaljer i gouache.  I händerna har barnet de döda djuren. I huvudet exploderar ett nyårsfyrverkeri över en publik av karaktärer från olika delar av Bart Moeyearts värld. Men det kan också vara ett inre universum. Ett eget vintergatan, säger Karin Cyrén

Maja Zetterberg, som stått för handtextning, hur gick arbetet till?
Vi brukar göra så att illustratören gör bilden först och sen tar jag över. Jag tog fasta på det förtätade och raka i Moeyaerts språk och valde form på bokstäverna efter det. Med en dov färgskala som matchar Karins fantastiska bild och bokstäver med raka former, men känslofyllda. Ett slags återhållsam dramatik som ibland darrar till.

 

 

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.