Bild: Caisa Malmsten

Läs mer om vistelsestipendiumet i Grez-sur-Loing, Paris

Varje år får några av Svenska Tecknares medlemmar chansen att åka till kulturbygden Grez-sur-Loing utanför Paris för att spendera tid på gästhemmet Hôtel Chevillon med tillhörande ateljé.

Gästhemmet är känt för alla de nordiska konstnärer och författare, däribland Carl Larsson, Julia Beck, Karin Bergöö, Bruno Liljefors och Agust Strindberg som alla varit verksamma i vackra Grez-sur-Loing.

Svenska Tecknares tidigare stipendiater i Grez-sur-Loing delar här nedan med sig av sina upplevelser kring vistelsen.

Vilka är era bästa tips från er vistelse i Grez-sur-Loing?

”Cykla mycket, och ta med en hängmatta. Det finns perfekta träd i trädgården att arbeta dinglandes från. Det fanns fyra cyklar av olika kvalitet att låna i huset!”

”Plugga på lite enkla franska fraser! Många i Grez kan inte engelska.”

”Köp ett buss- och tågkort. Passen som man laddar på kortet kan köpas för 1 vecka, så det var perfekt…. så gör dagsutflykter. Grez ligger fantastiskt, och inom både cykel- (en kan låna cyklar på gästhemmet) och bussavstånd finns andra byar, städer och skogar som erbjuder mycket.”

”Under tiden jag var där sken solen, regnade det och blåste om vartannat under en och samma dag. Man behöver varma kläder. Läste ett av Carl Larssons brev där han beskrev hur svårt det var att måla utomhus med så omväxlande väder.”

”Sista dagen promenerade vi på ett övergivet järnvägsspår mitt i skogen i närheten av Grez – ett minne jag kommer bära med mig länge. Ta också med badkläder om vädret är varmt – trädgården på gästhemmet sträcker sig hela vägen ner till kanalen!”

”Ta tåget, så blir äventyret längre.”

Och hur är Grez-sur-Loing?

”Samhället är väldigt pittoreskt, med stenhus och smala gator. Det faktum att det bara fanns begränsade möjligheter till inköp och förströelse i byn förhöjde upplevelsen. Grez är lugnt, ligger naturskönt och har en vänlig befolkning. Hôtel Chevillon var ett mycket fint ställe, och det kändes inspirerande att bo på en så kulturhistorisk mark där så många andra svenska konstnärer och författare bott under perioder.”

”Grez-sur-Loing är en mindre by ute på landet med ett bageri, kvartersbutik, apotek och en bar och en restaurang. Jag cyklade till större affärer och handlade. Och man kan ta buss.”

”Den miljö som gästhemmet ligger i måste verkligen också pratas om: kanske vackraste platsen i hela Grez, precis intill kanalen och den gamla stenbron med alla valv. Magiskt!”

Ansökan för vistelse 2021 är öppen till och med 20 september 2020. Till ansökan och mer info.

För att komma till Stiftelsen Grez-sur-Loing gå vidare hit.

Relaterat material

Vill du möta våren i Grez-sur-Loing?

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.