Bild: kavallavannerna.se, Elisabeth Palo

Kavallastipendiaternas bästa tips!

Varje år delar Svenska Tecknare ut vistelsestipendium till fem medlemmar som får möjlighet att bo i Atheninstitutets gästhem i Kavalla i norra Grekland.

Kavala ligger i östra Makedonien vid Egeiska havet, 16 mil öster om Thessaloniki.  Själva Kavallahuset, Souidiko spiti (det svenska huset) är ett gästhem för forskare och kulturarbetare. Det var den grekiske arkitekten P Manouilidis som ritade huset, en stor vacker stenvilla, med inspiration av svensk 1930-tals funkis. Huset invigdes 1936 och har förklarats som byggnadsminne av grekiska myndigheter.

Här kan du läsa tidigare stipendiaters tips och tankar om Kavalla!

Hur var Kavallahuset?

”Jag uppskattade att kunna variera min arbetsplats mycket, att sitta på flera olika ställen i huset och i trädgården. Att under dagen variera mellan husets altaner och arbetsrum, sitta lutandes mot ett träd i trädgården eller stenmuren.”

”Under den period jag besökte Kavala var det över 30 grader varmt varje dag så jag satt för det mesta och jobbade skuggad av ett träd i den härliga trädgården. Huset ligger högt upp med ca 15 minuters promenad till stadskärnan och stranden och bara några få minuter från bageri och mataffärer.”

”I huset finns ett arbetsrum med AC men om man likt mig hellre jobbar avskilt så är trädgården, stora terassen och biblioteket också perfekta platser för arbete.”

”Jo, ett till tips är att ta med tofflor! Det är trist att behöva gå runt inne i skor.”

Och Kavalla då, hur var det?

”Vill tipsa om att bada även om det är vår, och ta en kaffe på stan på eftermiddagen, det finns många små ställen med billigt och gott kaffe.”

”I staden finns en butik med bra utbud av konstnärsmaterial. Enklast beskrivet hittar man dit genom att söka på ”Art and colour” i någon karttjänst och bli guidad mot gamla delen av staden och nedför en grön trapp in i en källare. Här kunde jag köpa allt jag hade glömt ta med mig!”

”Gamla stan är härlig och värd ett besök. Det finns mycket att se men jag gillade allra bäst att snurra runt i bostadsområden runt borgen och titta på allt gammalt, vackert och halvtrasigt.”

”Marknaden på lördagarna var rolig, i slutet på mars fanns jättegoda jordgubbar, det är bra att bunkra upp med några liter.”

”En restaurang som kallas ”Skjulet” och låg på en strandkant omgiven av båtar var perfekt för att äta ihop även när man var ett lite större sällskap. Vi var tio personer som gick dit tillsammans och beställde massor av förrätter att dela på som var magiska, tex deras grillade tomater, friterade squash och grillade ost kan jag rekommendera. Intendenten kan hjälpa till med vägbeskrivning till restaurangen.”

”Sist men inte minst vill jag tipsa om att prata med de andra gästerna om tips på sevärdheter. Av alla de som bodde i huset under min vistelse var jag den enda som besökte Kavala för första gången så mina grannar hade alla koll på fina utsikter, prisvärda restauranger och trevliga utflykter.”

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.