Josefine Engström, Svenska Tecknares ordförande. Foto: Eva Edsjö (bilden är beskuren).

”Ta hand om er och vet att vi arbetar för er”

Idag skickar Svenska Tecknares ordförande Josefine Engström brev till föreningens medlemmar. Med en beskrivning av dystra tider i coronakrisens spår men också med löfte om att Svenska Tecknare på olika sätt nu och framåt jobbar hårt för att värna yrkesvillkor och förutsättningar för yrkeskårens verksamheter genom denna tuffa tid. 

”Kära medlemmar,

Att världen var som vanligt för bara en kort tid sedan är svårt att förstå, då de senaste veckorna har varit så omvälvande och fyllda med osäkerhet och oro.

Corona har fått oss att inse hur beroende vi är av varandra och hur tätt sammanflätade vi är både på ett personligt, samhälleligt och ekonomiskt plan. Den ekonomiska kris som med största sannolikhet följer i spåren av viruset påverkar alla delar av samhället, därmed också oss och våra yrken.

Många kulturskapare är vana att leva i ekonomisk ovisshet, men mycket talar för att extra svåra tider ligger framför oss. Många av er har säkert redan mötts av inställda uppdrag eller försenade betalningar, men vi kommer troligtvis också se en mer fördröjd och långtgående effekt. De flesta av Svenska Tecknares medlemmar är frilansande och nästan helt uteslutande beroende av sina uppdragsgivare. Uppdragsgivare av olika slag vars verksamheter nu riskerar att drabbas hårt i form av åtstramade budgetar, varsel och även konkurser.

Svenska Tecknare arbetar hårt för att hitta vägar för att mildra effekten av krisen för er medlemmar här och nu. Tack vare samarbetet inom påverkansorganisationen KLYS har vi gemensamt lyckats få till ett paket om 500 miljoner kronor till kulturen, vilket kulturministern lanserade i fredags. Småföretagare med eget aktiebolag kan sedan igår korttidspermittera. Vi fortsätter att driva frågan att det även ska gälla för de med enskild firma och arbetar även för andra arbetsmarknadspolitiska åtgärder.

Det är trösterikt att politikerna är lyhörda och inser värdet av enskilda utövares betydelse för en välfungerande kreativ sektor och ett rikt kulturliv. Igår kom ett ytterligare förslag från regeringen med åtgärder som är gynnsamma för många av oss.

I dagarna kommer en enkät skickas ut till Svenska Tecknares alla medlemmar, gällande coronakrisens effekter. Vi vill väldigt gärna att ni svarar på den, då svaren kommer att vara vägledande i vårt arbete med att värna yrkesvillkor och förutsättningar för er i era verksamheter. Ni är också varmt välkomna att höra av er med andra frågor eller synpunkter.

Ta hand om er och vet att vi arbetar för er.

Med vänliga hälsningar
Josefine Engström, ordförande Svenska Tecknare

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.