Sandra Nolgren, foto: Jens Sethzman. Erik Wikberg, foto: Nicklas Gustafsson.

Ny utredning om hur bild- och form påverkas av digitala böcker

Svenska Tecknare har gett Erik Wikberg, forskare och expert inom bokbranschens ekonomiska frågor, i uppdrag att kartlägga hur bild- och formområdet påverkas av bokbranschens digitalisering.

Utredningen ska svara på frågor som hur bildens värde påverkas i det nya digitala klimatet och vad som händer med den ekonomiska utvecklingen för grafiska formgivare och illustratörer. Resultatet planeras att presenteras i samband med Bokmässan 2021.

– Det är en spännande möjlighet att få titta närmare på hur just bild- och form påverkas av det nya digitala klimatet. Uppdraget är en naturlig förlängning av det arbete som jag gjort tidigare, säger Erik Wikberg ekonomie doktor vid Handelshögskolan i Stockholm och sakkunnig hos Kulturrådet.

Utredningen som har arbetstiteln Bildens värde i den digitala boken kommer att titta närmare på hur bild och form, och i synnerhet bilderböcker för barn och unga, påverkas av marknadens förflyttning från analogt till digitalt format. Utredningens syfte är också att kartlägga hur bild- och formskapare påverkas ekonomiskt av det nya digitala landskapet med till exempel abonnemangstjänsternas ersättningsmodeller.

– På senare tid har vi fått allt fler frågor om ersättningar för digitala böcker. Det är tydligt att det behövs mer kunskap inom det här området för att grafiska formgivare och illustratörer ska kunna möta marknadens nya förutsättningar och för att vi som förening ska kunna och stötta våra medlemmar, säger Svenska Tecknares verksamhetsledare Sandra Nolgren som beställt utredningen.

Läs pressmeddelandet.

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.