Illustration: Channa Bianca.

Ordförandes årskrönika: ”Framåt med tillförsikt”

Svenska Tecknare har länge arbetat med att förbättra de bristfälliga trygghetssystemen för kulturskapare. Corona har belyst våra behov både för politiker och för en större allmänhet. I sin årskrönika i Svenska Tecknares årsberättelse 2020 skriver ordförande Josefine Engström om föreningens arbete under året då pandemin drabbade.

Text: Josefine Engström. Illustration: Channa Bianca. Texten är publicerad i SvenskaTecknares årsberättelse 2020, utgiven av Svenska Tecknare, maj 2021.

2020 var året då covid-19 sköljde över världen och förändrade allt. De mest självklara saker som att få krama vänner, umgås med sin ålderstigna mamma, trängas på bussar och barer var plötsligt farliga.

Corona sipprade in i alla delar av samhället och förändrade och försvårade–inte minst påverkades yrkessituationen för många. Exempelvis har en stor del av Svenska Tecknares medlemmar, verksamma inom illustration, grafisk form, animation och serier, förlorat uppdrag på grund av pandemin.

Även Svenska Tecknare som organisation påverkades och fick ställa om för att kunna fortsätta arbetet med att stärka medlemmarnas ekonomiska och juridiska intressen och med att förbättra villkoren för yrkesverksamma utövare inom bild och form.

Att lotsa våra medlemmar genom de åtgärder och krisstöd som har satts in har varit, och är, en prioritet för oss. Utöver information har vi även erbjudit rådgivning kring ekonomiska spörsmål.

Svenska Tecknare har länge arbetat med att förbättra de bristfälliga trygghetssystemen för kulturskapare. Corona har belyst våra behov både för politiker och för en större allmänhet. Tyvärr har det visat sig att våra yrkesgrupper ofta har fallit mellan stolarna när det gäller att kunna ta del av krisstöd och åtgärder.

För oss har det varit viktigt att höja rösten och ta tydlig ställning för våra medlemmar och för den yrkeskår vi representerar.

För att lindra våra medlemmars situation inrättade vi under våren en egen krisfond. Styrelsen beslutade även att häva medlemsavgifterna för 2021.

Vi har även kunnat konstatera att många uppskattar de digitala föreläsningar och workshopar vi har hållit underåret. Även vår utmärkelse i illustration, design och rörlig bild, Kolla! 2020, blev digital i form av videointervjuer med årets mottagare. Alla våra evenemang under året ryms inte ens i denna årsberättelse.

Jag är väldigt stolt över vad Svenska Tecknare har åstadkommit under dessa ovanliga omständigheter.

Mycket positivt har också hänt, inte minst att vår nya verksamhetsledare Sandra Nolgren började i slutet av året. Nu ser vi med tillförsikt framåt–med säker navigationskurs kan vi bara bli bättre och starkare och höras långt bortom horisonten.

Läs hela årsberättelsen får 2020 här.

Anmäl dig till årsmötet den 21 maj här.

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.