Lyssna på Prata! om mångfald inom visuell kommunikation

I ett nyproducerat poddavsnitt ställer Svenska Tecknare frågan: Vem kan jobba med design och illustration? Deltar i diskussionen gör bland annat Johannes Klenell, kulturredaktör på tidningen Arbetet och Samira Bouabana, programansvarig och lektor på designhögskolan Beckmans.

Hur framtidens visuella kultur kommer att se ut i Sverige har till stor del att göra med vilka som jobbar med den. De senaste åren har ansökningarna till högre utbildningar inom visuell kommunikation sjunkit stadigt samtidigt som bildämnet i grundskolan hotas av nedprioriteringar.

Samtidigt pågår en infekterad debatt om kulturbranschens avsaknad av mångfald. Några aktuella exempel är ”vita havet-diskussionen” på Konstfack, eller debatten på kultursidor landet över om ”kulturbarn ”och ärvda yrkesval. Parallellt ser Svenska Tecknare ett hårdnat ekonomiskt klimat för utövare inom design och illustration vilket kan leda till att allt färre ser visuell kommunikation som ett framtidsyrke.

Vart är branschen på väg om bara några få väljer att arbeta med design och illustration? Finns det en risk att vi går mot en fattigare visuell kultur i Sverige och vilka blir i så fall de demokratiska konsekvenserna?

Svenska Tecknare bjuder in att lyssna till ett högaktuellt Prata! om mångfald inom bild- och formbranschen. Prata! Vem kan jobba med design och illustration?

Podden finns på https://www.svenskatecknare.se/prata

Deltar i podden:

Johannes Klenell, kulturredaktör Arbetet.

Aleksandra Sjöstrand, utredare på Universitets- och högskolerådet.

Samira Bouabana, Programansvarig och lektor i grafisk design och visuell kommunikation, Beckmans.

Miriam Andersson-Blecher, chef Botkyrka konsthall.

Samtalsledare: Sandra Nolgren, verksamhetsledare Svenska Tecknare

 

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.