Stipendier att söka i höst

Under hösten finns ett antal stipendier som vänder sig till yrkesverksamma inom bild och form och som kan vara bra att ha koll på redan nu. Här listar vi några av de stipendierna och stöden.

Stipendier som Svenska Tecknare fördelar:

Kopieringsfonden är ett av de stipendier som går att söka i höst. Bild: Martin Frostner Studio

Kavallastipendiet
Varje år delar Svenska Tecknare ut vistelsestipendium till fem medlemmar som får möjlighet att bo i Atheninstitutets gästhem i Kavalla i norra Grekland. Ansökningsperioden är 1–30 november 2021. Läs mer här.

Kopieringsfonden
Kopieringsfonden delar 2021 ut 40 stipendier på 25 000 kr vardera till personer som arbetar inom bild och form, och har verk publicerade i Sverige. Alla illustratörer och grafiska formgivare kan söka stipendiet och man behöver inte vara medlem i Svenska Tecknare för att söka. Totalt delas 1 miljoner kronor ut i stipendier ur Kopieringsfonden 2021. Stipendiet är skattefritt. Ansökningsperiod: 4 oktober–4 november 2021. Läs mer här.

Vistelsestipendier i Grez-sur-Loing 
Som medlem i Svenska Tecknare har du möjlighet att söka skaparvistelser på gästhemmet Hôtel Chevillon, beläget cirka en timme utanför Paris. Svenska Tecknare har ett samarbete med Stiftelsen Grez-sur-Loing för att kunna erbjuda medlemmar skaparvistelser i en lägenhet med tillhörande ateljé. Ansökan är öppen 1–20 september 2021. Läs mer här.

Övriga stipendier att söka inom bild och formområdet:

Författarfondens arbetsstipendier
Varje termin kan du som är upphovsperson inom bild och form söka stipendium från Sveriges Författarfond. Alla illustratörer/tecknare, författare, fotografer och översättare som har böcker på skol- och folkbibliotek kan söka. Det gäller dels arbetsstipendier och den så kallade särskilda biblioteksersättningen men också bidrag får resor eller internationella utbyten delas ut. Arbetsstipendier finns för både fem, två och ett år.

I slutet av juni kom beslut att Författarfonden ska fördela 18 miljoner kronor i krisstöd till upphovspersoner under hösten. Det betyder att man utöver arbetsstipendierna även kommer att fördela ett antal extrastipendier på ett något mindre belopp. Det innebär att stipendieutbudet kommer att kunna spridas på fler sökande. Ansökningsperiod är 20 augusti – 20 september 2021. Läs mer och ansök här.

Konstnärsnämndens stipendier
Konstnärsnämnden delar genom Bildkonstnärsfonden ut stöd och stipendier till konstnärer inom bild och form. Det finns flera typer av stipendier eller bidrag att söka. De viktigaste är arbetsstipendier, långtidsstipendier, stipendier för internationellt utbyte och bidrag för kostnadskrävande projekt. Nästa ansökningsperiod för arbetsstipendier är 15 okt–16 nov 2021. För ansökningstider för alla fondens stipendier besök Konstnärsnämndens hemsida. I juni 2021 kom beslut om ytterligare krisstöd till kulturskapare, där Konstnärsnämnden ska fördela 92 miljoner. Under augusti kommer Konstnärsnämnden återkomma med information om ansökning och kriterier för det krisstödet.

Ung Svensk form
Ansökningsperioden till Ung Svensk Form 2022 är öppen. Utmärkelsen riktar sig till unga designer (upp till 36 år) och studenter (fri ålder) som är i början av karriären och tar emot ansökningar från hela det breda designfältet. Ansök till Ung Svensk Form 2022 senast 15 september. Läs mer här.

 

Du kan läsa mer om stipendierna på Stipendier-sida.

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.