Lena Sjöberg. Foto: Bruno Wegelius.

Tips till dig som ska söka arbetsstipendium i höst

Illustratören och författaren Lena Sjöberg är ledamot i Svenska Tecknares referensgrupp för Sveriges författarfond. Här ger hon sina bästa råd till den som funderar på att söka fondens arbetsstipendier i höst. Det kanske viktigaste tipset kommer först: SÖK!

Svenska Tecknares referensgrupp till Sveriges författarfond är ett förtroendeuppdrag inom föreningen som Lena Sjöberg delar med två andra medlemmar. Referensgruppen fungerar som ett stöd och en resurs för Knut Larsson, serietecknare och den som företräder Svenska Tecknare i författarfondens stipendieråd.

– Knut gör beredningsjobbet, medan vi i referensgruppen tittar på de sökandes böcker för att kunna komma med synpunkter och kommentarer som kan stödja (eller ifrågasätta) de förslag till stipendiater som Knut för fram i stipendierådet, säger Lena Sjöberg, som också arbetar som illustratör och författare och har gett ut flera böcker.

”Det mest solidariska system jag vet”
Arbetsstipendier kan ges till författare, översättare, tecknare och fotografer som finns representerade i folk- och skolbibliotek. Höst och vår kan upphovspersoner söka arbetsstipendium på ett-, tre- och fem år ur fonden. Dessutom ges en särskild biblioteksersättning ut och resestipendier.

– Författarfondens arbetsstipendium består av medel ur biblioteksersättningen, som är ett av de absolut mest solidariska och rättvisa system jag vet! För varje utlånad bok utgår ersättning från staten till upphovspersonen med 1 krona och 92 öre. (Från och med 2022 höjs ersättningen till 2 kr.) Upphovspersoner med höga utlåningssiffror låter oss andra få del av ”deras” biblioteksersättning. Vid hög utlåning trappas ersättningen av och bidrar på så sätt till den så kallade fria delen av biblioteksersättningen, säger Lena Sjöberg.

I höst finns extra-stipendium
I höstens ansökningsomgång finns det mer pengar i potten än vanligt genom de pengar som kommit in i fonden från regerings kris- och stimulanspaket med anledning av coronapandemin. De skattefria extra-stipendierna gör att pengarna kan nå många fler sökande.

– Anledningen till att jag själv tackade ja till en plats i referensgruppen är för att jag vet hur värdefullt ett stipendium kan vara. Ett besked om arbetsstipendium kan bli en spark i baken just när man behöver den som allra mest. Det kan vara en möjlighet att våga satsa helhjärtat på ett ekonomiskt osäkert bokprojekt, eller en känsla av att det man arbetat med hittills, trots avsaknad av recensioner och stora försäljningssiffror, ändå har haft betydelse. Ett i mailkorgen plötsligt uppdykande besked om arbetsstipendium kan i ett tufft jobbläge vara skillnaden mellan att fortsätta kämpa eller lägga av, fortsätter Lena Sjöberg.

Lena Sjöbergs råd till dig som funderar på att söka arbetsstipendium:

  1. Sök! (Och om det inte går vägen denna gång, sök igen. Och igen.)
  2. Kryssa alla rutor, för alla olika sorters stipendium. Då ökar du chansen att tilldelas medel, och gör samtidigt arbetet lite lättare för författarfonden.
  3. Författarfonden bedömer det du redan gjort i bokväg, och alltså inte framtida projekt. Om du inte tycker att ditt senaste verk är representativt för din övriga produktion, skicka någonting som stämmer bättre överens med ditt arbete.

 Lycka till!

Läs mer om hur ansökan går till här.

 

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.