Foto: Anna Ledin Wirén.

Eva Lindström får Alma-priset 2022

Svenska Tecknares medlem bildkonstnären Eva Lindström är mottagare av Alma-priset – Astrid Lindgren Memorial Award, 2022.

Alma-juryn motiverar tilldelningen av priset till Eva Lindström: ”Med snabb penselföring och förtätad kolorit skapar illustratören och författaren Eva Lindström en mångtydig dialog i text och bild. Gränsen är flytande mellan barn, vuxna och djur.”

Alma-priset delas ut sedan 2002 till minne av författaren Astrid Lindgren. Prissumman är på 5 miljoner kronor och det är andra gången en svensk tilldelas priset. Svenska Tecknare är en av de nominerande organisationerna till Alma.

Svenska Tecknares ordförande om tillkännagivandet
– Svenska Tecknare gläds mycket åt årets val av pristagare och vill varmt gratulera vår medlem. Med Eva Lindström som Alma-mottagare belyses kraften av bilden som berättarform på ett strålande sätt, säger Svenska Tecknares ordförande Josefine Engström.

Lindström mottog unikt bilderbokspris 2018
I samband med att Eva Lindström tilldelades guld i Svenska Tecknares bild- och formtävling Kolla! 2016 porträtterades hon av kulturjournalisten Ika Johannesson. Läs porträttet här. Eva Lindström mottog 2018 Svenska Tecknares och Teckningsmuseet i Laholms bilderbokspris som delades ut på Bokmässan i Göteborg. Priset tilldelades en skapare som ”haft genomgripande betydelse för bilden inom litteraturen”.

Eva Lindström är född 1952 i Västerås och utbildad vid Västerås Konstskola och Konstfack i Stockholm. Hon debuterade 1984 med seriealbumet ”Tandem” och står bakom en rad hyllade barnbilderböcker.

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.